Какво е “Станимашка малага”

10 февруари 2017
В лозята
45288
1 2
 

Въпросът за десертния тип вино често се задава. Затова отново отговаряме: “Станимашка малага”е вино, произвеждано в района на град Станимака - сега Асеновград.

А виното малага всъщност произхожда от град Малага в Южна Испания, в района на който се произвежда.

То се предлага се в няколко типа с различно алкохолно съдържание, което варира от 13 до 18 об. процента и съдържание на захар от 15 до 30 процента.

За “Станимашка малага” липсват писмени данни но то е българско десертно вино от тип малага и се предполага, че алкохолното му съдържание е около 16 об. процента и захарното също около 16 процента.

Произвеждало се е от грозде на местния сорт Мавруд, разпространен в района още от древността.

За сведение на лозарите испанската малага се произвежда основно от грозде на сорта “Педро хименес” - той натрупва висока захарност и се отглежда масово в района на град Малага.

Според нашия консултант технологията е сложна (купажна) и затова прилагането ѝ в домашни условия е почти невъзможно.

Но възоснова на испанската технология и прилаганата в бившата съветска република Туркмения технология, у нас вино от този тип би могло да се приготви.

Рецепта за ценители

В зависимост от използваното грозде, виното може да има златист до кехлибарен цвят

За сведение на нашите читтели - любители, които желаят да пробват умението си и да направят вино от типа малага, предлагаме следната рецепта:

Може да се използва както бяло, така и червено грозде.

Основното изискване е да натрупва висока захарност - 23-25 процента.

Гроздето се ронка и смачква добре, а мъстта трябва да се оттака веднага. При възможност е добре да се пресова. така тя се смесва с мъстта - самоток.

Сулфитира се с 5-6 г серен двуокис на 100 литра мъст. Оставя се през нощта за притаяване, а бистрата мъст се отделя и от утайката.

Една четвърт от нея се заделя, прехвърля се в широка тава и се загрява на пряк огън при постоянно бъркане. Нагряването продължава до намаляване на обема наполовина.

Другата мъст се налива в съда за ферментация. По време на бурната ферментация, когато се предполага, че половината от захарта е разградена (ферментирала), в нея се внася 96-градусов ректифициран спирт. Дозата му е 2 литра за 10 литра ферментираща мъст.

Спиртът спира ферментацията

Виното се успокоява и забистря. След около месец бистрото се отделя от утайката и се смесва със сгъстената мъст в съотношение 7:3 - седем части вино и 3 части сгъстена мъст.

Разбърква се интензивно за хомогенизиране. Така приготвеното купажно вино се налива в подходащ съд. След добро избистряне, бистрото вино се отделя и налива в дървено буре - там се съхранява в продължение на 2-3 години.

Съвет: за ускоряване процесите на стареене, през лятото може да се подложи на термична обработка чрез излагане на слънчева площадка.

Готовото вино се налива в стъклени бутилки. (ХФ)

В зависимост от използваното грозде, виното може да има златист до кехлибарен цвят с хармоничен вкус и приятен карамелизиран букет, който е формиран от загрятата мъст и протеклите процеси по време на съхранението.

Когато е използвано червено грозде, цветът на виното получава почти шоколадов "тен".

Още от В лозята
0

Какво трябва да се направи Много често след градушка спящите пъпки се развиват масово, предизвикани от влагата и “масажа” на ледените топчета, ако не са били силно враждебни

0

Той е този, който прави “пури” по крушата и лозата Преди време в редакцията дойде читателят Веселин Николов от София, който ни донесе характерна повреда, която установил по крушовото си дърво

0

При много влага, както сега, редовно ги отстранявайте Юнското лозе тази година, за съжаление, ще се окаже доста по-проблемно за своите стопани и доста по-заплашено от заразявания с патогени

0

Петричка есен Много късен сорт. В района на Петрич гроздето му узрява към края на октомври. Гроздът е средно голям, зърното е средно едро, с дебела, жилава жълто-зелена кожица, месесто

0

Тракия Узрява около средата на август. Гроздът е голям до много голям, със средно тегло около 400 г, но някои гроздове достигат 1-2 кг. Зърното е едро, месесто, сочно

Последни новини
0

Приемът по подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ от мярка 4 „Инвестиции в материални активи“ на ПРСР 2014-2020 г.  започна вчера, 3 юли. Крайният срок за подаване на проектни предложения

0

ДФ „Земеделие“ преведе близо 1,8 млн. лв. (1 780 404 лв.) на 275 картофопроизводители по схемата за държавна помощ „Помощ за компенсиране разходите на земеделски стопани

0

У нас зеленият фасул се отглежда като пролетна и като късна лятна култура. Ако искате да имате реколта през есента, до 20 юли трябва да приключите с лятното засяване

0

Продукти: 500 г пилешко (свинско) филе, 250-300 г гъби, 100 г кашкавал, 1 малка глава лук, сол, черен пипер и пресен магданоз и копър на вкус За паниране: 2-3 картофа, 1 яйце, брашно

0

Министерството на земеделието, храните и горите представи пред бранша преразпределението на ставките за подпомагане на земеделските производители по извънредната подмярка COVID-1

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Петната със сигурност са симптоми на картофена мана. Завиването на листата по вероятно е резултат на неблагоприятни стресови условия. Едва ли е вирусно заболяване, тъй като то е придружено и с друга...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Софийският административен съд е отменил решението на комисията по хазарта, с което беше отнет лицензът на “Еврофутбол” за срок от 3 месеца. Това стана ясно от поредния пост на Васил Божков във фейсбук в петък сутринта. От Дубай, където се укрива, той пусна и самото решение на съдия Луиза Христова. Става въпрос за дело, образувано на 8 април т.г

Рекорд на новозаразените има и в столицата - 69 души са с положителни проби 182 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа. За последното денонощие са направени общо 2538 PCR теста. Това показват данните в Националната информационна система Така общият брой на потвърдените случаи става 5497

България отпада от списъка за въздушни мостове с Острова Родното Черноморие ще остане без английски туристи това лято, тъй като България не влиза в списъка на страните, с които Англия иска да има въздушни мостове от 10 юли. Макар листата да достигна до 60 държави при поискани 45 от авиокомпаниите, България отпадна заради увеличаване на случаите на