"Износът на ток е поредната глупост, която ще се отрази на бизнеса. Цената ще скочи рязко, а ние ще стимулираме чуждите държави. Това заяви пред БНТ председателят на КРИБ Кирил Димусчиев.

"Това са ясни схеми, чрез които някои си живеят на наш гръб. КРИБ представлява голяма част от българския бизнес и е важно да бъдем конкурентно способни. Това става и с помощта на хора от енергетиката. А лошото е, че не виждам някой от прокуратурата да взима мерки", добави той. "Търговци на електроенергия стоят зад цялата тази работа, но трябва разследване на износа", смята Домусчиев.

За първи път имаме закон, в който държавата не чака да получава такса, а дава възможност общината да плаща за такава услуга. Той даде пример със състоянието на затворите. Данните за 7-8% са фалшиви според него, а бизнесът има проблем с набиране на кадри. Повечето безработни сами предпочитали да живеят на социални помощи или да ги хранят родителите им и не искали да работят.

България изнася квалифицирана работна ръка, а в същото време тук имаме затруднения, допълни шефът на КРИБ. "Бъдещето е да разчитаме на частни партньорства", смята той. "Тъкмо един политик изчезне и се повяви друг със същия манталитет и прави същите глупости. Няма оправия", заяви още Домусчиев. Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев категорично заяви, че ще се противопоставят на изграждането на мегаядрени проекти и "големи шлемове".

"С изграждането на такива проекти се натоварват НЕК и БЕХ и всичко рефлектира върху бизнеса. Ако някой иска да изгражда ядрена централа, нека да намери частни инвеститори. Ако държавата започне да налива милиарди в такива проекти, ние ще се противопоставим категорично и може да организираме протести", отсече Домусчиев.