Екологичната организация „Грийнпийс“ в България призовава служебния министър на земеделието и храните проф. д-р Христо Бозуков и изпълнителния директор на Българска агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев да не допускат разрешаването на препарати за растителна защита с неоникотиноиди като активни вещества за ограничена и контролирана употреба на територията на България.

От 2013 г. на територията на Европейския съюз има частична забрана върху употребата на веществата клотианидин, имидаклоприд и тиаметоксам, които са от групата на неоникотиноидите. В редица страни, включително и в България, ежегодно има опити да бъде позволено изключение от забраната (т.нар. дерогация).

Притеснява ни, че въпреки преобладаващите научни данни относно вредата от неоникотиноидите, съществува реална опасност Българска агенция по безопасност на храните да допусне тяхната употреба и през тази година, каза Меглена Антонова, координатор на „Грийнпийс“- България. Считаме, че е важно България да подкрепи подхода на Европа за прилагането на Принципа на предпазливостта по отношение на употребата на неоникотиноидите. Налични са достатъчно научни доказателства, които да изискват да се вземат мерки, за да се избегне опасността за здравето, както на пчелите и екосистемите, така и на хората. Това може да стане само, ако настоящата забрана в ЕС за трите неоникотиноида се спазва стриктно и без изключения.