Необезпаразитените овце - с риск от допълнителен срив на имунитета. А бременността на животните допълнително влошава ситуацията, напомня нашият консултант д-р Валентин Иванов, квмн

Зимните месеци са особено тежки за овцевъдите и козевъдите. Температурите рязко паднаха, животните са с понижен имунитет вследствие на т.нар. температурен стрес. Бременността на овцете допълнително усложнява ситуацията в кошарите.
Ако животните не са обезпаразитени вътрешно за метил парамфистоматоза (червейчета), диктиокаулоза (малък метил), естроза (сополи), белодробни и стомашно-чревни паразити, съществува реална опасност от допълнителен срив на имунитета с
фатални последствия

За тези заболявания съществува богата гама от лекарства, таблетки, суспензии и инжективни препарати, които могат да се намерят във ветеринарите аптеки.

Добре е също така животните да бъдат изкъпани против краста, но ако това не е направено, в аптеката ще намерите подходящи медикаменти.

Особено важно е овцете да се ваксинират с комбинираните ваксини против ентеротоксемия (челекме), която обикновено настъпва внезапно без клинични признаци и завършва със смърт на животното.