Канада ще отмени всички визови ограничения за българи и румънци от 1 декември 2017 г., но още от 1 май предвижда частично облекчение на визовия режим, обяви министърът на имиграцията Джон Макколъм. Това стана възможно след подписването на търговското споразумение между ЕС и Канада, припомни Ройтерс.

В периода до премахването на визите канадското правителство смята да приложи частичната отмяна за румънци и българи от 1 май 2017 г. Тези облекчения ще важат за българските и румънските граждани, които имат временна виза за престой през последните 10 години или в момента имат валидна неимигрантска виза за САЩ. Те ще могат да пътуват до и от Канада и транзитно с електронно пътно разрешително вместо с виза.

След отмяната на визите Канада ще си запази правото да ги въведе отново, ако се засили значително тенденцията към нередовна имиграция от двете страни, допълни Макколъм. Министърът посочва, че през идните месеци канадски служители ще продължат да работят с Европейската комисия и с румънското и българското правителство по въпросите, свързани с миграцията, за да се поставят рамките на успешно преминаване към безвизови пътувания.

Всички ще имаме полза от увеличаването на пътуванията и на търговията между страните от ЕС и Канада, смята Джон Макколъм.