Досега описахме някои рецепти за почистване на казана. А сега ще ви разкрием някои от тайните на професионални майстори, които не всеки знае.

Петна по стените се отстраняват с каша, получена от стрити варени картофи. Тя се оставя върху замърсената повърхност, докато изсъхне, след което се изчиства с вълнен плат или мека четка. Същият ефект има и почистване с чиста кърпа, напоена с газ, или с разрязан кромид лук - следва почистване с вълнен плат.

Ако казанът е позеленял почистване се постига със слаб разтвор на амоняк.

Ако по него се е появила ръжда, повърхността се изтърква с четка, напоена със смес от 1 тегловна част сярна и 2 тегловни части азотна киселина, след което бързо се изплаква с чиста вода.

Възникнали нагари се отстраняват с бензин или газ, терпентиново масло или сапунена луга.

Ако и това не помогне, казанът се затопля върху слаб огън, върху него се изтисква стеаринова свещ. Стеаринът попива в нагара и нечистотиите напълно, а след това се отстранява със стара четка за зъби. Не се препоръчва стеаринът да се търка с ножче.

Преди всяко варене на ракия казанът да се почиства с оцет и сол, за да се премахнат отложенията.

Някои майстори-варджии почистват казаните си с олио или с газ или със смес от 25 части студена вода и 4 части амоняк.