Исканата субсидия е двойно повече от бюджета

3755 са подадените проекти по подмярка 6.3 “Стартова помощ за развитието на малки земеделски стопанства” в срока за прием на заявления от 4 юли до 12 август, съобщи в сряда фонд “Земеделие”. Исканата субсидия е 110,16 млн. лв., което е почти двойно повече от одобрения бюджет от 30 млн. евро. Затова и проектите ще бъдат класирани в низходящ ред според получените точки по критериите за подбор.

Най-много проекти на малки стопани са подадени в областите Благоевград, Стара Загора и Бургас, става ясно от данните. Очаквано най-малко са заявленията от София-град и Перник.

От фонд “Земеделие”, чийто шеф е Румен Порожанов, припомнят, че условията и редът за прилагане на подмярка 6.3 са разписани в наредба от 10 юни 2016 г. на министерството на земеделието. Целта е да се подпомогнат икономическото развитие и укрепването на малките земеделски стопанства, да се ускори модернизирането им и да се подобри опазването на околната среда.

Финансовата помощ е 15 000 евро на фермер и се плаща на 2 транша. 10 000 евро се дават след подписването на договора, а останалите - след изпълнение на бизнес плана. Субсидията е за максимален срок от 5 г.

Над 2/3 от подадените проекти на малки стопани всъщност са написани безплатно от службата за съвети в земеделието. Тя е предоставила 2850 консултантски пакета, които включват изготвяне на бизнес план и заявление за подпомагане по подмярка 6.3, уточниха от земеделското министерство. Така проектите са надхвърлили с над 40% първоначално очаквания и заложен брой. Стопаните с одобрени заявления ще получават и безплатни консултации през целия период на изпълнение на бизнес плановете им. От земеделските площи ще бъдат взети почвени проби и ще бъдат изготвени препоръки за торене.