Технологията споделя с нас агроспециалистът и консултант Кочо Пандов от София

Почти всички градинари отглеждат картофи в дворната или вилната градина. Технологията в любителските градини не се е променила много през годините, като изключим използването на ПО-нови и добивни сортове, както и капкова система за напояване.

Разбира се, има и ПО-различни технологии на отглеждане, една от които сподели с нас Кочо Пандов. Агроспециалистът, който често ни съветва относно най-новите продукти за растителна защита, е добре познат на нашите редовни читатели.

Кои са основните стъпки:

Картофите се засаждат на редове. Разстоянието между редовете е 70 см.

Редовете се копаят като вада с тир, която е дълбока 15-20 см.

Клубените се нареждат ПО ската на тира в рохката част на разстояние 25-30 см в зависимост от големината им.

Около картофите се поставя оборски тор или NPK, а също и инсектицид, ако има опасност от телени червеи или попово прасе. За целта може да се използва инсектицидът белем 0,8 МГ - 1,2 кг / дка или 120 грама за 100 кв метра.

След това почвата от половината междуредие се насипва с мотика върху картофите, които остават на дълбочина 30-35 см. Образуваната вада между двата реда може да се използва за поливане.

Така заровените картофи не се налага да се загърлят и окопават. Това обаче става при задължително използване на почвен хербицид. Подходящите рз-продукти са:

стомп нов 330 ЕК - 400-500 мл / дка

аркада 880 ЕК - 400-500 мл / дка

дуал ГОЛД 960 ЕК - 150 мл / дка

зенкор 600 СК - 60-90 мл / дка

Посочените хербициди действат срещу едногодишни житни и някои широколистни плевели.