Правила за пръсканията срещу мана

29 март 2016
В лозята
48816
1 2
 

Пръсканията срещу маната за Северна България, като започнат някъде през май, трябва общо взето да продължат до края на юли или първите дни на август.

А за Южна България - някъде до средата на юли.

Внимание! Ако има чести превалявания през юли в Южна България пръсканията трябва да се правят до края на юли.

При всички пръскания срещу маната се прибавя и фунгицид срещу оидиума.

За Южна България при прекратяване на третирането срещу маната в средата на юли, се налага да бъдат направени още две пръскания срещу оидиума - едното в края на юли, а другото в средата на август.

Препаратите за брашнеста мана /оидиум/ са от графата на системните или на локално-системните, а тези за сиво гниене - са контактни.

Публикуваме и вида на препаратите по отношение на техните показатели за системност и контактност при мана

КОНТАКТНИ ПРЕПАРАТИ

Банко 500, Бордо Микс 20 ВП, Витра 50 ВП, Делан 700 ВГ, Косайд 2000 ВГ, Купертин М, Купро 50 ВП, Купроксат ФЛ, Купроцин Супер М, Манкозеб 80 ВП, Манкоцеб 80 ВП, Манфил 80 ВП, Меден оксихлорид 80 ВП, Медян Екстра 350 СК, Пенкоцеб 80 ВГ, Румба 35 СК, Фолдър 80 ВГ, Фолпан 80 ВДГ, Фунгуран ОН 50 ВП, Шампион ВП.

ЛОКАЛНО-СИСТЕМНИ И КОНТАКТНИ

Акробат Р, Акробат Плюс ВГ, Винкер ВГ, Виностар, Галбен 8М 65 ВП, Драго 76 ВП, Електис 75 ВГ, Димикс 500 СК, Корсейт Р ВП, Купросейт Голд М, Мелоди Компакт 49 ВГ, Милдикът, Моксимат 505 ВГ, Пасодобле 70 ВГ, Пергадо Ф 45 ВГ, Пергадо Мед 27 ВГ, Полирам ДФ, Роксам 75 ВГ, Шавит Ф 72 ВДГ - локално-системен и контактен.

СИСТЕМНО-КОНТАКТНИ

Аксанит СИ ВП, Алфил Дупло, Арметил, Арметил С ВП, Верита ВГ, Моментум Екстра ВГ, Икуейшън Про.

СИСТЕМНИ

Кабрио Топ, Куадрис 25 СК, Медейро 80 ВГ, Профайлър 71.1 ВГ, Ридомил Голд МЦ 68 ВГ, Ридомил Голд Р ВГ.

Знайте, че все пак няма 100 процентови съвети по дати и фази

За опазването на лозята не могат да се дадат точни 100%-ови съвети по дати и чисти срокове на пръскане, което някои читатели искат от нас, те са все пак ориентировъчни.

Затова не може да се каже "пръскайте при дължи на леторастите едиколко си сантиметра" или "пръскайте на тези и тези дати", обяснява агрономът.

Той набляга обаче на това, че при борба с маната, оидиума и сивото гниене трябва да се знаят основните правила, които следват след старта на пръсканията - т.е. през колко дни да се редува работата с пръскачката, за да се покрие и новия прираст с препарат, до кога приблизително да продължи тази работа.

Задължително е да се прибавя при всички пръскания срещу маната и фунгицид срещу оидиума.

Да се знае и това, че за южната част на страната има изключения - при прекратяване на пръсканията срещу мана, някъде в средата на юли трябава да продължи борбата срещу брашнеста мана.

Още от В лозята
0

Климатичната картина над страната през тази година бе много непостоянна и динамична. В много райони валежите надвишиха месечните норми, в други не достигнаха и до средните стойности.

0

Прореждането на листата се препоръчва, и то особено в години с влажно и дъждовно време в периода на узряване на гроздето. Тогава именно се създава една от предпоставките за загниване.

0

В по-влажните райони срещу оидиум се пръска и през август Болестта може да причини големи повреди по гроздето особено по късните десертни и винени сортове.

0

Основните грижи в лозята през август трябва да са свързани с напояването, борбата с плевелите, болестите и неприятелите. За запазване на почвената влага и за борба с плевелите много ще бъде от

0

Пак се пръска с препарати Много от лозарите смятат, че през месец август грижите понамаляват и лозите едва ли не нямат нужда от защита. Но този месец е много важен гроздето да се опази на финалния

Последни новини
0

Създаден е електронен регистър за операторите и подизпълнителите, които произвеждат, преработват, търгуват, съхраняват или внасят биологични продукти.

0

Създаден е електронен регистър за операторите и подизпълнителите, които произвеждат, преработват, търгуват, съхраняват или внасят биологични продукти,

0

Той съдържа протеин около 17%, ниско съдържание на скорбяла - 19%, богат на мед, магнезий и селен За бременни кобили: * на 1-2-годишни възраст - 3-3,

0

Защото: * тогава инвазията на паразита е най-голяма - пораженията, които може да нанесе върху семействата са най-осезателн, напомнят от agrosaveti; * уврежданията върху пчелите са чуствителни; *

0

Голям пожар гори край софийското село Реброво, съобщи комисар Никололай Николов, директор на Дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението", пише БГНЕС.

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Зърната се напукват по две основни причини - от оидиум, и от преовлажняване. Докато в първия случай става дума за заболяване, което Вие твърдите, че няма, то във втория - при преовлажняването, трябва...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Уринирането на пътя може да ви струва глоба от 3333 евро Който е бил в Рим, знае, че древният и живописен квартал “Трастевере” е прословут с шареното пране, опънато високо между терасите на съседни кооперации. То е и един от най-често сниманите обекти от туристите заради пъстрата атмосфера, която придава и на без това веселяшката зона

1. На касата в магазина сте. Забелязвате, че малко пред вас на опашката са двама колеги, които обаче не ви виждат. Чувате как единият говори лошо за шефа си. Какво ще направите? а) Ще ги поздравя, така ще престанат разговора си, който не смятам, че и аз трябва да слушам. б) Ще разкажа на останалите си колеги какво съм чул/а

Оптималният кърмачески период е 2 години Освен че е единствен начин за бебетата до около 6-месечна възраст да получават всички важни за здравия им растеж и развитие хранителни вещества, кърменето има редица дълготрайни ползи за здравето както на майката, така и на детето, дори и през по-късните етапи на неговото развитие