След дългата зима запасите от витамини в организма намаляват и в много случаи се появява пролетна авитаминоза. На нея се дължи и пролетната умора, сънливост, понижено настроение. Променят се косата, ноктите, кожата. А всички искаме да срещнем пролетта и лятото красиви.

Кои са най-необходимите витамини и как да ги набавим?

Витамин А

Прави кожата гладка, еластична,предотвратява падането на косата. Съдържа се в яйчния жълтък, млякото, сметаната, изварата,рибеното масло,черен дроб.В растителните храни се среща под формата на провитамин А (каротин),който в организма се превръща във витамин А.Основен източник на каротин са плодовете и зеленчуците с червен и жълт цвят.

Витамин В1

Осигурява нормалния обмен на веществата в кожата, косата и ноктите.Влияе на растежа и производството на енергия. Добър източник на витамин В1 са грубите брашна, бобовите растения, маята,орехите.

Витамин В5 (пантотенова киселина)

Предотвратява преждевременната поява на бръчки. Много витамин В5 се съдържа в продуктите от животински произход - черен дроб, риба, яйца.Богати на този витамин са и бобовите растения, спанака, червеното цвекло, цветното зеле,белите гъби,авокадо.

Витамин В6

Той е активен стимулатор на обменните процеси в организма, спомага за усвояването на мазнините и въглехидратите.Съдържа се в рибата, яйцата, месото и бобовите растения, орехите.

Витамин В12

Влияе на образуването на червените кръвни тилца и нормалното функциониране на клетките. Помага за укрепването на костната система. Особено е важен при склонност към остеопороза. О него зависи и нашата осанка и цвета на кожата. най-достъпен източник за него са млечните продукти, например обезмаслената извара и млякото.

Витамин Н

Поддържа пигментацията на кожата и косата, предпазва от сухота и лющене на кожата. Съдържа се в бъбреците и черния дроб,в дрождите, червеното цвекло,цветното зеле, във всички бобови растения, магданоз, гъби.

Витамин С

Важен антиоксидант, укрепва стените на кръвоносните съдове, обезпечава имунната защита. Без него няма здрави зъби и красива коса. Съдържа се в плодовете на шипката (дори и сушена),цитрусовите плодове, зелето, ябълките, черния дроб и бъбреците на едрия рогат добитък.

Витамин Е

Забавя стареенето на клетките. Наричат го витамин на младостта. Подобрява кръвообръщението, препятства образуването на тромби. Най-достъпни източници на витамин Е са фасул, соя, цаеревица, зехтин,царевичното и соево олио, зелената салата.