Още през януари 2016 г. ще се обсъждат текстовете на бъдещия закон за браншовите организации, който сектор земеделие очаква от години.

Това потвърдиха от аграрното министерство и от Комисията по земеделие в Народното събрание.

Браншовете вече силно се вълнуват какви критерии за представителност ще бъдат заложени, защото честно казано едни съюзи и организации ще могат да отговорят на тях, но други - едва ли.

По този повод по инициатива на "Зелени закони" на работна среща, проведена вчера, секторни и отраслови организации са пожелали да участват в дебата. Сред тях са представители на Националната асоциация на зърнопороизводителите, Българска асоциация Биопродукти, Национално сдружение на малките семейни ферми и преработватели (НСМСФП), Българска асоциация на феремерите, Национална асоциация на производителите и преработвателите на черупкови плодове.

Те ще искат да се въведат ясни критерии за доказване на представителност, като едно от изискванията да бъде всяка една национално представена браншова организация да има ясно диференцирани регионални структури, които да формират национални позиции.

На второ място се предлага идеята за силна земеделска камара или друга структура, в която да членуват всички национално представени структури, а тя да стане член на най-голямата европейска организация Копа-Коджека, където само България и още единици държави не членуват.

МЗХ подкрепя подобна дискусия. Земеделската комисия в парламента ще предостави разработвания проект на закона, който да бъде обсъден и през януари 2016 г да се изработи ясна позиция.