Ангината, наричана още остър тонзилит, се отнася към едни от най-разпространените простудни заболявания. На това остро инфекциозно заболяване, засягащо сливиците, са подложени както децата, така и възрастните. Най-често ангината възниква вследствие простудяване на тялото или на отделни негови части, особено краката. Това може да се случи на фона на отслабване на имунната защита на организма, при нискокалорично хранене, при хроничен стрес, при преумора и недоспиване.

При първите признаци - сгряващ компрес

Първите признаци на болестта са болки при преглъщане (от едната или и от двете страни), повишена температура, понякога побиване на тръпки, главоболие, тъпа болка в ставите. В началото на болестта добър ефект дава изплакването на гърлото с топъл алкален разтвор (1 ч. лъж. хлебна сода на 1 чаша преварена вода) 4-5 пъти на ден. Може и с топло мляко или с пресен сок от лук - по 3-4 ч. лъж. на ден.

При първите признаци на ангина се препоръчва на шията да се наложи сгряващ компрес. За разтвор може да послужи 1 ч. лъж. оцет, разреден в половин литър вода, също и подгрято растително масло, водка, разреден спирт или просто топла вода. Обвийте компреса около шията, като отгоре наложите хартия, след това памук и накрая топъл шал. Желателно е компресът да се държи не по-малко от 2 часа.

Може да се направи и гореща вана на краката. В дълбок съд се налива вода с температура 40-42°C и краката се държат 15-20 мин. Когато усетите, че водата изстива, доливайте топла. За усилване на действието можете да добавите във водата 1-2 суп. лъж. суха горчица. След процедурата изтрийте краката със суха кърпа, сложете си вълнени чорапи и легнете, завивайки се с топло одеяло. В началния стадий на ангината много полезни са и лимоните.

Народните лечители препоръчват в устата близо до сливиците да се държат 2-3 резенчета лимон, изчистени от кората, като бавно се всмуква сокът от тях. Когато лимонът омекне, може да се глътне, а след час и половина процедурата да се повтори.

Препоръчителни са натуралните средства

При ангина обикновено температурата силно се повишава. За намаляването ѝ вместо таблетки, е желателно да използвате натурални средства. Ето няколко от тях:

- Две супени лъжици сухи или 100 г пресни малини се заваряват в чаша вода, след 10-15 мин. се добавя 1 супена лъжица мед, сместа се разбърква и се приема топла преди сън.

- 2-3 супени лъжици малиново сладко се смесва с горещ чай и се приема преди сън.

-1 супена лъжица липов цвят се заварява в чаша вода и след 20 мин. се прецежда, като се добавя 1 супена лъжица мед. Приема се по половин чаша преди сън.

Внимание!

При ангина, като антитоксично и намаляващо температурата средство се използва ориз. Една чаша ориз се залива със 7 чаши вода, добавя се една супена лъжица мента, сместа се оставя да кипне и се смесва с настъргана на ситно глава кромид лук. От отварата се пие по 1/3 чаша на всеки два часа. (ХФ)

Ако ангината ви изненада