Акценти

За качествени чушки, дайте храна на пипера

През вегетацията подхранете с азотен тор, както и с листни торове

Дори и любителите градинари знаят, че за да получат повече и по-качествена продукция, трябва да торят. За съжаление обаче торенето е по-скоро стихийно, без да се спазват правилата и резултати не винаги са добри. След това идва въпросът: аз торих, защо няма ефект?

ИМА ПРАВИЛА
Не е достатъчно само да се натори, а то да са съобрази с изискванията на отделните видове. Освен това различните торове трябва да внесат точно в определен момент.

ОСОБЕНОСТИ НА ТОРЕНЕТО ПРИ ПИПЕРА
Тъй като пипера има плитко разположена коренова система, това го прави взискателен по отношение на почвената влажност, както и на хранителните вещества в нея.

КОГА С КАКВИ ТОРОВЕ
В началните фази от развитието си пиперът се нуждае от фосфор. При плодообразуването културата има нужда от азот и калий.

ОСНОВНОТО ТОРЕНЕ
С основната обработка на почвата, още през есента се разхвърля оборският тор и около 4-6 кг фосфор и калий за 100 кв. м. Азотният тор се внася на няколко пъти - преди разсаждането и два пъти като подхранване. Нормата на торене с амониева селитра е 8 кг за 100 кв.м.

ПОДХРАНВАНЕ ПРЕЗ ВЕГЕТАЦИЯТА
За допълнително подхранване през вегетацията на растенията се тори с листни торове. Не осигуряват необходимите за растенията микроелементи - мед, цинк, манган, бор, магнезий и др. Може да се използват продуктите: хортигроу, кристалон, мастербленд, лактофол. Дозата за всички е 1 грам на 1 литър вода.