Към Националния институт за изследване на виното и спиртните напитки работи специална изпитвателна лаборатория, която можете да ползвате точно за тази цел.

Тя работи за производители, които правят експорт, но предлага и на домашните производители на вино и ракия както консултации, така и определяне на оптималните показатели по които се класифицират качеството и безопасността на получените в домашни условия напитки от грозде и вино, на други спиртни напитки, дестилати, етилов алкохол, гроздов концентрат, оцет.

В лабораторията изпитват още фенолните вещества, антоцианите, захарността и киселинноста на гроздето.

За домашно произведеното вино там можете да получите резултати и за неговата стабилност, излишък на бистрител, наличие и количество на малвидин диклюкозид - това между другото е съединението, което се свързва с желязото от хемоглобина на кръвта и води до опасните анемии!

Лабораторията има отлично подготвени специалисти и съвременна апаратура. Тя е единственият оторизиран орган при контролни анализи на спиртни напитки у нас. Включена е в списъка на Службата по търговско-икономически въпроси като сертифицираща лаборатория за износ.

От ноември тази година звеното вече разшири дейността си и се сдоби със сертификат за микробиологично изпитване на вино, органични киселини, алкохолно съдържание в нискоалкохолни напитки, определяне на алкохол и захар в джибри и винени утайки.

Всеки може да занесе проба

в лабораторията към Националния институт за изследване на вино и спиртни напитки

Ако искате да занесете проби от домашно произведените вино и ракия, или от грозде и джибри в националната лаборатория, трябва да ги предоставите лично за изпитване или чрез куриер.

Ще ви ги приемат с писмо - заявка, в която ясно са описани необходимите данни за продукта за изпитване по ваша преценка, и показателите за изпитване.

Резултатите можете да получите пак лично или по пощата, с препоръчано писмо с обратна разписка.

За дейности, които са извън акредитирания обхват на лабораторията ще ви бъде предоставено само анализно свидетелство.

При първоначалната заявка още ще ви уведомят за приложимите в лабораторията правила и документи, които можете да получите в резултат от изпитванията и ще ви помолят да платите предварително услугата.

Подробна информация във връзка с конкретно изследване можете да получите по телефона или на място в лабораторията, която се намира в София на бул."Цар Борис III" 134.

Колко ще платите за едно изпитване

Изпитвателната лаборатория за вино, етилов алкохол, дестилати, спиртни напитки и други има утвърден ценоразпис за дейностите си.

Например:

изследването за алкохол във вино ще ви струва 12 лв., на захарите - 15 лв., на общата киселинност - 8 лв., на екстракта - 3 лв., на органичните киселини - 28 лева, на фенолните вещества - 28 лв., на метиловия алкохол - 15 лева,

изследване на етилов алкохол, дестилат и спиртни напитки също е в този порядък - от 3 лв. за бистрота, 8 лв. за киселинност, 15 лв. - за метилов алкохол, 15 лв. - за захари, до по-високи стойности за фенолните вещества, киселините и др.