Сертификатите на производителите на биопродукти могат да бъдат отнемани, ако в конвенционални стопанства, съседни на техните, се използват инсектициди и пестициди. Това е залегнало в предложение на Европейската комисия по новия регламент за биопроизводството, съобщи Марко Шлютер, изпълнителен директор на IFOAM (International Foundation for Organic Agriculture Movements). Ние сме категорично несъгласни с тези намерения, подчерта Шлютер пред десетки биопроизводители и представители на сертифициращи организации по време на тридневния биофорум в Панагюрище, организиран от Българска асоциация „Биопродукти“ (БАБ) и IFOAM EU.

„Ние не искаме да има замърсяване в биохраните, но и не желаем да носим отговорност заради чужди грешки, ако спазваме всички правила за биологичното производство, подчерта Марко Шлютер.

„Винаги става така, че биопроизводителите са виновни – излиза, че конвенционалните производители, които пръскат с препарати и замърсяват продукцията ни или унищожават стотици пчелни семейства, не носят никаква отговорност, нито биват глобявани, а нас искат да ни санкционират“, коментира председателят на БАБ и член на борда на IFOAM Албена Симеонова. Ако ще се борим срещу пестицидите, нека правилата да важат за всички, призова тя.