„Настоящата кампания за лимоните в Сицилия е най-лошата през последните няколко години. Това беше annus horribilis (ужасна година)", казва Кармело Микале, председател на Организацията на производителите OP Consorzio APAM в Торенова.

Това се дължи на няколко фактора. В Сиракуза, където се отглеждат ценните лимони с географска обозначеност, положението изглежда сериозно", подчертава Кармело. Пазарът се забавя, а в същото време между 30 и 40 % от продукцията все още не е събрана. „За съжаление, както свръхпроизводството на лимони с испански произход, така и общият спад в потреблението на плодове и зеленчуци, а също и намаляването на търговските обекти поради продължаващите войни, се отразиха на цените на местния продукт и като цяло на търсенето на пазара," обяснява тай.

Организацията на производителите OP Consorzio APAM има 257 членове и около 1 550 хектара земя, предназначена за производство на цитрусови плодове и зеленчуци. Половината от тази земя се използва за производство на биологични продукти. Районът на производство се намира в Сицилия, в трите провинции Месина, Сиракуза и Катания. Организацията е здраво стъпила в района, благодарение на създаването на истинска синергия между участниците във веригата на доставки, от отглеждането и производството на плодовете на полето до позиционирането им на пазарите.

Наред с други сортове лимони, консорциумът отглежда и продава и лимона с географска обозначеност „Syracuse Lemon" от сорта Femminello - цитрусов плод, признат за висококачествения си хранителен продукт, който го прави много популярен сред търговците на дребно. Консорциумът също така произвежда и отглежда портокали от сортовете Navel, Tarocco, Ovale и Valencia, мандарини, клементини и кумкуати. Сертифицираните продукти на Demeter, Biosuisse и Naturland представляват нарастваща тенденция в сектора на контролираните вериги за доставки.