Д-р Емилия Бенова

Кърлежите са не само преносители, но и съхранители на редица инфекции, някои от които водят до хронични заболявания като лаймска болест, марсилска треска и вирусенен цефалит. Най-често преносител е кучешкия кърлеж. Хеморагичната треска пък се пренася от най-едрия кърлеж. Ухапването от кърлеж обикновено е безболезнено, затова често остава незабелязано. За предаване на инфекцията са необходими средно 1-2 дни, поради което ранното сваляне на запития кърлеж е най-добрата профилактика.

Как да постъпим, ако ни ухапе кърлеж

- Най-важно е правилно отстраняване на запития кърлеж. Той трябва да се отстрани бързо, но много внимателно. Най-добре е това да стане с пинсети. Леко запилият се кърлеж може лесно да се изтегли и с ръка, но задължително с ръкавица. Отстраняването трябва да стане чрез постепенно издърпване, без обаче да се върти и извива. Много широко разпространена практика е да се върти обратно на часовниковата стрелка, но това е абсолютно погрешно. Така кърлежът може да се скъса и част от устния му апарат да остане в кожата, което да наложи допълнително хирургическо отстраняване. Неправилно е и мазането на мястото на запития кърлеж с алкохол, терпентин или изгаряне с кибритена клечка. Това води до връщане на чревно съдържимо в устния апарат на кърлежа, което увеличава шансовете за предаване на евентуална зараза. По същия начин трябва да се отстраняват и кърлежите от домашните любимци.

- При дълбоко впит кърлеж или когато при ваденето му в кожата са останали части от него, незабавно трябва да се потърси лекар.

- Да се направи щателна дезинфекция на кожата след сваляне на кърлежа.

- Ако ви е ухапал кърлеж, в продължение на 30 дни наблюдавайте мястото за:

Локални прояви - на мястото на ухапването - зачервяване, оток, болка.

Общи прояви - температура, ставни и мускулни болки, главоболие, обрив по тялото.

Как да се предпазим

- Избягвайте посещението на райони с гъста растителност и висока влажност. Това са най-благоприятните условия за развитие на кърлежите. За почивка в природата използвайте отъпканите и лишени от буйна растителност места.

- Носете подходящо затворено облекло - добре пристегнато около китките и глезените, в светъл цвят, за да могат лесно да бъдат открити полазилите ви кърлежи.

- Използвайте репеленти за кожата и перметрин за дрехите. Предпазният ефект на репелентите се увеличава до 8-15дни, ако горните дрехи се импрегнират с тях или с комбинацията репелент плюс синтетичен пиретроид. Накиснатите дрехи се оставят да изсъхнат и след 24 часа се обличат.

- Ежедневно оглеждайте тялото си за впити кърлежи, с цел недопускане на продължителен престой върху тялото. Това е най-важният момент в неспецифичната профилактика на кърлежопреносимите заболявания.