Котките са много чистоплътни животни, но грижата за любимката ви вклюва важни задължителни процедури, една от които е грижата за ушите.

Здравото животно има чисти уши и тогава няма да ви се налага често да се занимавате с тях, но трябва редовно да ги преглеждате.

Кои са тревожните признаци:

гъст тъмнокафяв секрет;

зачервяване на слуховия канал;

отоци;

пъпки.

Ако нещо не е наред с ушите на котката, обикновено тя започва да ги разчесва. Това може да бъде признак за сярна "тапа" в ушите или за ушна краста. В тези случаи трябва незабавно да се обърнете към ветеринарен лекар.

Трябва да почиствате ушите на котката в следните случаи:

След къпане. Попийте влагата, попаднала в ухото, с клечка за уши или с тампонче.

Ако вашата котка има повишено отделяне на сяра (това не е заболяване, а особенност на организма и за да избегнете възпалителни заболявания на ушите, такъв любимец се нуждае от редовна хигиена - примерно веднъж седмично).

При подготовка за котешка изложба.

При борба с ушна краста и други заболявания на ушите.

Серните отделяния и кърлежните замърсявания могат да бъдат отстранени с памучно тампонче, потопено в течен парафин или в разтвор против кърлежи. Малко количество от разтвора трябва всекидневно да се капе в ушите.

Следете котката да не си тръска главата

преди лекарството да успее да проникне в ухото.

Кърлежите са най-големите врагове на животните. Най-често с тях се заразяват котки, които редовно излизат извън къщи. Съвременните профилактични препарати за съжаление не гаранират пълна безопасност. Затова стопаните на котки трябва да внимават.

Преди да пускате котката си навън

окосете тревата и отстранете неплодоносещите храсти, тъй като именно там се събират личинките на кърлежите.

След всяка разходка оглеждайте добре котката, без да пропускате участък от кожата. Особено внимателно оглеждайте труднодостъпните места - под мишниците, ушите, ушните раковини и ануса. При откриване на кърлеж веднага се обърнете към ветеринарен специалист. При ненавременно установяване на ушната краста възпалителният процес може да проникне навътре и да причини загуба на слуха. В по-тежки случаи сътоянието на котката се влошава бързо и нерядко завършва със смърт.