Сачмянката е болест, която напада всички костилкови видове - кайсии, вишни, сливи, череши и праскови.

Какви са симптомите

Първите признаци се наблюдават по листата - дребни пурпурни точици. Постепенно те нарастват и стават петна с бледокафяв цвят. Тъканта около петната придобива червено-кафяв цвят във формата на пръстен.

При младите листа тъканта в средата на петната опадва и се получават дребни кръгли дупки.

При силно нападение завръзите засъхват и окапват, а при по-слабо - деформират се и напукват, по-късно загиват.

При сливата по листата се образуват дребни пурпурно-червени точки, в центъра на които тъканта некротира и опадва. При силно нападение петната се сливат и около тях има светложълт ореол, когато причинителят е бактерия, или червено-виолетов, ако е гъба.

Причинява се от гъба или от бактерия

Гъбата зимува в заразените клонки. Тя се намножава масово при меки зими.

Бактерията се запазва в нападнатите растителни части, в опадалите листа и в почвата.

Независимо от причинителя заразяването става през раните, пъпките и листните отпечатъци, през устицата или директно през кутикулата. Спорите се пренясат от дъжд, вятър и насекоми. За покълване на спорите е необходима капка вода. Ето защо след продължителни дъждове и наличие на зараза болестта се проявява силно.

Борбата трябва да е комбинирана

Резитба, чрез която се премахват нападнатите части на растението.

Почистване на опадалите листа, а тези, които останат, трябва да се заорат в почвата чрез прекопаване.

Есенно-зимно (при 70-80% листопад) и зимно - пролетно пръскане с 1-2% бордолезов разтвор.

Третирания по време на вегетацията - във фенофаза бял бутон и 2-3 след след прецъфтяване.

Могат да се използват фунгицидите дитан М-45 - 0,3% и тирам 80 ВГ-0,3% и др.

(Виж таблицата)