Правила за отглеждане на орхидеи

26 декември 2015
Цветя
941747
1 2 3 4 5
 

За стайни се смятат видове като дендробиум, фаленопсис, онцидиум. Те добре се приспособяват към живот в домашни условия.

След закупуването на орхидея, трябва задължително да я пресадите в нова саксия, където тя ще продължи развитието си. Това е необходимо, за да може растението да се приспособи към новите условия.

Правилното пресаждане предполага освобождаването на корените от почвата така, че самите корени да не се повредят. Растението се държи не само за стеблото, но и отдолу иначе има риск да се наруши целостта му.

Поставяйки орхидеята в нова саксия, корените се отопляват с мъх или кора, за да се даде възможност за развитие на новите пъпки за размножаване.

След това се прави необходимия дренаж от чакъл, малки камъчета или разбити парчета тухли. Растението не бива да се полива поне седмица, а само да се опръсква от пулверизатор.

Почвата е специална

Използвайте само специална почва за орхидеи, която задържа достатъчно количество влага, като при това пропуска достатъчно въздух към корените на растенията.

Именно от това зависи доколко добре ще се захване орхидеята в новите условия.

В качество на субстрат може да използвате раздробена кора, мъхове, дървесни въглища, опадали листа. Всички тези органични компоненти на почвата се съчетават добре помежду си, а най-важното - отговарят на всички изисквания за домашно отглеждане на орхидеите.

Ако е необходимо растението не само да се пресади, а да бъде размножено, то отначало трябва да го извадите внимателно от старата саксия.

След това корените се отрязват със секатор на малки парчета, така че на всяко от тях да остане по една псевдобулба.

В саксията се поставя субстрат, след това подготвените, опръскани от пулверизатор, коренчета се покриват с мъх.

Не бива да се отопляват парчетата от корените, иначе ще изгният без да са дали нови растения. Между корените трябва да има достатъчно пространство, за да не пречат новите растения едно на друго.

Саксиите също са особени

За отбелязване е, че наземните видове се пресаждат от стебло, тъй като при тях липсват псевдобулби. За засаждането на тези видове орхидеи се отрязва горната част на растението, където има въздушни коренчета. Отрязаната част обилно и редовно се опръсква докато на нея не се появят пълноценни пъпки. Едва след това растението се пресажда. Когато пъпките дадат коренчета, те се разсаждат в различни саксии, за да могат орхидеите да се развиват безпроблемно.

Как да я накарате да цъфне

Тъй като изискванията и грижите за тези красавици са доста специфични, понякога доста дълго те не искат да разцъфнат.

За най-обилно цъфтящи се смятат видовете фаленопсис и дендробиум. Именно те са най-разпространени и в цветарските магазини.

Но и с тях много начинаещите цветари срещат трудности и се сблъскват с проблема, че не могат да ги накарат да разцъфнат.

Най-честите причини са лошото осветление или неспазване на периода на покой, а понякога отказът за цъфтеж се появява след прекаляване с азотни торове. Ако растението е прехранено, остава само да се чака докато то преработи азота и да се внася фосфор.

Основни изисквания

При такива условия нараства само листната маса на растенията, която става тъмно-зелена на цвят.

Друга причина за липсата на цветове може да бъде излишната влага в периода на залагането на пъпките. При прекомерно поливане на растението винаги се забелязват засъхнали пъпки или изсъхнали цветоноси с бутони. Усиленото поливане на орхидеите е необходимо само в периода на вегетацията. Но трябва да спрете веднага след като вегетацията привърши и започне залагането на цветните пъпки.

Периодът на покой започва след прецъфтяването, през зимата, когато в помещенията светлината е недостатъчна и температурата е ниска.

Почивката е необходима на орхидеите, за да образуват нови цветоноси. В периода на покой растението трябва да навлезе с нови булби, тоест всички негови филизи трябва да станат равни на старите. През този период орхидеите се нуждаят от малко по-прохладно помещение и никакво поливане. За целта през зимата те се поставят в неотопляеми помещение, а през лятото е добре да ги изнесете на балкона или в градината.

Срещат се орхидеи, които се нуждат от по-ниски температури само през нощта. В периода на покой не трябва да подхранвате растенията.

Ще разберете, че този период е приключил, когато на растението се появи цветонос. Ако сте спазили всички тези условия, но вашата орхидея все пак не иска да ви зарадва с цветове, трябва коренно да промените грижите за нея.

Какво още може да направите

Някои орхидеи започват да цъфтят след като им създадете стресови условия, например, рязко повишаване на температурите. За целта през нощта оставете растението в помещение с температура, не превишаваща 18°С, а на сутринта я преместете на топло. Рязкото спиране на поливането, не зависещо от периода на покой, действа на повечето видове. Предлаганите в магазинитие камбрии, онцидиуми, милтонии и техните хибриди изискват за развитието на булбите именно намаляване на поливането.

Сроковете за намаляване на поливането за всеки вид се различават, а някои на рязкото засушаване реагират критично - забавя се растежа и развитието на цветоноса. Но общо условие за началото на цъфтежа е нарастването на булбата като минимум на една трета от обичайния и размер. Слабо растение с дребни булби най-вероятно никога няма да разцъфне.

Случва се понякога, че орхидеите продължително време се намират на едно и също място, растат и се развиват, условията на отглеждането им не се променят, но цъфтежът настъпва спонтанно. Причината е в отмирането на корените, тъй като срокът на живота им в саксията е 2-3 години. Едновременно може да отмре голямо количество корени, и цъфтежът тогава няма да настъпи докато не се развият нови. А за по-бързото получаване на цветове от орхидеите може да ги напръскате със специални препарати, продаващи се в цветарските магазини.

Още от Цветя
0

Инвазивните видове вредят на флората и фауната ни! Наред с много екзотични, красиви и нетипични за българския климат растения, у нас навлизат и такива

0

5 вида, много сортове и хибриди и още толкова объркани градинари В сезона на цъфтящите хортензии винаги получаваме въпроси свързани с тях и ако трябва да отсеем най-честите питания

0

В рода има над 500 вида Разкошна и неповторима, пасифлората бързо грабва погледите, а цветът ѝ остава в съзнанието на запалените цветари и колекционери като нестандартен и чудно красив

0

3 от дребосъците в градината В детските и тинейджърските години маргаритите, независимо от вида им, са магьосници и предсказатели. „Обича ме, не ме обича. Обича ме, не ме обича..

0

Тропическото плумбаго е мечта за градските градинари В рода на плумбагото има малко над десетина представителя, които завладяват сърцата на градинарите с красота и божествено сини, бели, пурпурни

Последни новини
0

Най-важната обработка на почвата при създаването на ново лозе е риголването. То се състои в дълбоко разрохкване на почвения слой на дълбочина от 60-70 до 100 см

0

Най-често основна причина за дискомфортното състояние на конете са лошите условия на отглеждане и некачествените фуражи. Кои са другите фактори, които стресират помощника ви: - Смяната на стопанина и

0

Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ При късните сортове ябълки и праскови през август продължават третиранията срещу причинителите на брашнеста мана

0

Когато се засаждат единични лози, което най-често правят нашите читатели-любители, тогава се изкопават квадратни ямки с ширина и дълбочина 60-100 см. Горният почвен слой на ямката се изхвърля от

0

Над Западна България облачността ще се разкъса, над Източна ще е предимно ясно. Вятърът от североизток временно ще отслабне. Утре над по-голямата част от страната ще се развива купеста и

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:През август при по-късните сортове лози е добре да продължите растителнозащитните пръскания срещу причинителя на брашнестата мана (оидиум ). Това е правилно да се прави до прошарване на зърното. При...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

„Левски“ подписа договор за една година с вратаря Николай Кръстев. Юношата на клуба парафира днес своя контракт и започна подготовка със „сините“. Стражът дебютира за мъжкия отбор на „Левски“ на 28 февруари 2017 година при гостуването на „Дунав“, завършило 2:2. Във всички турнири той изигра общо 20 мача за клуба

Над 3000 души са подписаха само за ден и половина. Искаме нещата да се случват по правилния начин, без анархия и безредици,  казва в интервю за "24 часа" Биляна Алексиева.   - Г-жо Алексиева, вие внесохте подписка в прокуратурата и в МВР срещу блокадата на три софийски кръстовища. Защо? - Лично внесох подписката срещу блокадата на София в

Не допуснали родителите на младежа в гръцкия съд на заседанието за шофьорката, която го прегази У нас се води паралелно разследване с прокурор от Хага Мечтата на 28-годишния пловдивчанин била да види готов стадиона на “канарчетата” Приятелски мач подготвят побратимените футболни отбори “Ботев”(Пд) и гръцкият “Арис” в памет на 28-годишния