Интересува се Ценка Джурина от София

Тайбери се отнася към ягодоплодните видове и е хибрид между къпина и малина. Създаден е в Шотландия през 1962 г. Има няколко хибриди, но най-известен е Медана.

На външен вид той прилича на стелеща се къпина, с дължина 2-2,5 метра. Бодлив е, но шипчетата са малки, не много твърди, с неизвити връхчета, тъй че може да се пипа.

Цветовете са бели, големи, с огромен плодник.

При нашите условия цъфти от средата до края на май и след две седмици започва да зрее. Плододаването продължава около 25 дни.

При добра почвена влага плодовете достигат 4-5 см, имат тегло 6-7 г. Плодът е червен, с вкус, наподобяващ къпина, но при леко презряване става пурпурен с превъзходен вкус и лек малинов аромат.

Тъй като е хибрид, липсват дребните семенца, характерни за малините и къпините. Плодовете са много подходящи за замразяване, желета, сладка, компоти, сокове и прясна консумация. Прави се и много ароматно вино.

Може да се намери разсад и у нас.

На растенията им трябва сигурна опора

Отглеждането на тайбери е подобно на това на малините и къпините.

Препоръчително е растенията да са прикрепени на опорната конструкция, като най-високият ред тел трябва да бъде на височина около 1,50 м.

Разстоянието между растенията в реда е около 1,50 м.

Торенето с калиеви и фосфорни торове е като при къпините. С азотните трябва да се внимава, защото предизвикват много силен растеж на летораслите, които могат да останат тънки.

Тайбери Медана е устойчив на болести.

Напада се от неприятелите, които вредят по малините и къпините.