Защо при разреждане ракията помътня

08 ноември 2014
В лозята
139782
 

ВЪПРОС:

Здравейте, обръщам се към Вас с едно питане. Става въпрос за помътняване при разреждане на ракията. В началото на тази година изварих около 150 кг джибри от второ вино и получената ракия помътня при разреждането.

Това лято случката се повтори, само че с ракия от джанки. Тук е мястото да кажа, че първия път ракията разредих с дестилирана вода (химакс фарма), закупена от аптека. Вторият път с изворна вода (по съвет на роднини).

Към корекция на алкохолния градус пристъпвам, след като ракията престои около 30 дни в дамаджана(поради липсата на буре) в присъствието на изпечен дъбов чипс. Ракията и водата, с която разреждам, са с изравнена температура от 20°С.

Количеството вода внасям на малки дози при непрестанно леко разбъркване, като не разреждам повече от 2-3 литра ракия.

Резултатът е помътняла ракия.

С уважение Стефан Русев

ОТГОВОР НА КОНСУЛТАНТА:

Здравейте г-н Русев. След като размътването причинява утайка, вероятно бяла, това е калциево помътняване поради използуването на твърда вода.

Бих ви препоръчал да пробвате с "Горнобанска вода" - тя е мека и от нея няма да получите помътняване.

В случая, когато сте използували дестилирана вода, помътняването може да се дължи на висши алкохоли в ракията, те се съдържат най-много в патоките и, ако при дестилацията са попаднали големи количества, може да причинят помътняване.

Повече количества висши алкохоли се получават и когато материалът за изваряване остава с месеци след ферментацията.

При дългото му съхранение се получават завишени количества на висши алкохоли и метилов алкохол.

Висшите алкохоли при по-ниско алкохолно съдържание са неразтворими и причиняват помътняване, като утайката пада много трудно.

Съществуват и помътнявания, които се дължат на метали. Имал съм случаи на помътняване на ракия, съхранявана в алуминиев съд. Надявам се моят отговор да ви помогне. 

Още от В лозята
0

И какви решения имат стопаните Сега най-често задаваните въпроси към нашия консултант се отнасят до болестите по младото вино, което е обяснимо. Д-р инж.техн

0

Как да я направя, за да стане качествена и ароматна, пита ни Снежана Вълкова от Пловдив, която има запазен плод Рецептата: Нарязвате дюлите, колкото е възможно на по-дребно

0

Помощ от читател Наш читател от Каварна, който е агроном, преди доста време ни беше изпратил своята ефикасна и доказана рецепта за справяне с бактериалния рак по лозата

0

Кои са признаците на измръзналата пръчка, отговаряме на читател Нашият читател Васил Петлешков от Брацигово ни е писал, че е любител и има един въпрос към нас

0

Отговорът е за Павлина Георгиева от Силистра Читателката ни пита дали е възможно появили се отоци по лозичките й миналата година да са от студовете. Така й е казал агроном

Последни новини
0

Диана Ванчева Новият закон за земята, който трябваше този път да поеме за обсъждания в парламента, обединявайки цялото поземлено законодателство, отново е отложен

0

МЗХГ стартира благотворителна под надслов „Посади надежда" Министерство на земеделието, храните и горите обяви днес старта на благотворителна кампания за закупуване на живи елхички под надслов

0

Трябва ви 1 кг пчелен мед (от здрави семейства), който се обвива в гъста марля и се полага върху рамките над кълбото. След приключване на зимния период – края на февруари (за Южна България) и средата

0

Вносът на този продукт е 10 пъти по-висок по стойност и обем от износа. Според ФАО за година  Индонезия е внесла 2,2 хиляди тона мед за 8,3 милиона долара и е изнесла 207 тона за 2

0

Още през януари най-нетърпеливите градинари ще започнат подготовката по производството на разсад в домашни условия. Наред с важното условие да си осигурите качествени семена

Коментари
1 от Таня Атанасова на 16 май 2018
фирма ЕНЕРГИЯ БГ БУРГАС ЕООД произвежда 100% ДЕСТИЛИРАНА ВОДА получена по метода парна дестилация и допълнително облъчена с УВ лампа. www.energiabg.net

Обиден коментар

2 от Ман40 на 21 ноември 2018
Много често "дестилираната" вода е омекотена вода, каквото и да значи, т.е. не е истински химически дестилирана. Само вода "Девин" - розов етикет, не е имало проблем! Ракия като има и с лимонада може да си я разреждаш на масата! ;-)

Обиден коментар

3 от Евтим Цинцарски на 28 ноември 2018
моят коментар потърсете във Facebook на станицата на Евтим Цинцарски

Обиден коментар

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Регистрация за участие в томбола „АБОНАМЕНТ 2020”
Отговор:По принцип сортът Муцу има сочно месо, което е леко сладко, но и с подчертан киселичък вкус. Колкото до вкусовите качества на ябълките, независимо от сорта, те зависят от климатичните условия през...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Хората сведоха глави в нейния дом - Сатиричния театър Поклонението пред актрисата започна в 11 ч. в Сатиричния театър, на чиято трупа тя беше сред основателите и член до последния си дъх, и ще продължи до 16 ч. Малката уличка "Стефан Караджа" е тясна за опечалените фенове, дошли с цветя и спомени. А фасадата е с огромни нейни снимки - от ефектната

Григор Димитров има нов треньор - роденият в Германия Кристиан Гро, съобщи Tenniskafe.com. Българинът дълго време беше без наставник, като разчиташе на помощта на Радек Щепанек и Андре Агаси, но на пресконференция у нас в края на сезона обяви, че все още е в търсене на подходящ треньор. Явно в лицето на Гро световният номер 20 е видял този човек

Час преди началото на поклонението пред голямата Стоянка Мутафова актьорите от Сатиричния театър са се събрали по гримьорните. На място вече са и други популярни лица. "Някаква Божа работа е личността на Стоянка. Така се е родила, няма друга като нея, велика е", казва за нея Христо Гърбов, част от трупата на театъра