ВЪПРОС:

Здравейте, обръщам се към Вас с едно питане. Става въпрос за помътняване при разреждане на ракията. В началото на тази година изварих около 150 кг джибри от второ вино и получената ракия помътня при разреждането.

Това лято случката се повтори, само че с ракия от джанки. Тук е мястото да кажа, че първия път ракията разредих с дестилирана вода (химакс фарма), закупена от аптека. Вторият път с изворна вода (по съвет на роднини).

Към корекция на алкохолния градус пристъпвам, след като ракията престои около 30 дни в дамаджана(поради липсата на буре) в присъствието на изпечен дъбов чипс. Ракията и водата, с която разреждам, са с изравнена температура от 20°С.

Количеството вода внасям на малки дози при непрестанно леко разбъркване, като не разреждам повече от 2-3 литра ракия.

Резултатът е помътняла ракия.

С уважение Стефан Русев

ОТГОВОР НА КОНСУЛТАНТА:

Здравейте г-н Русев. След като размътването причинява утайка, вероятно бяла, това е калциево помътняване поради използуването на твърда вода.

Бих ви препоръчал да пробвате с "Горнобанска вода" - тя е мека и от нея няма да получите помътняване.

В случая, когато сте използували дестилирана вода, помътняването може да се дължи на висши алкохоли в ракията, те се съдържат най-много в патоките и, ако при дестилацията са попаднали големи количества, може да причинят помътняване.

Повече количества висши алкохоли се получават и когато материалът за изваряване остава с месеци след ферментацията.

При дългото му съхранение се получават завишени количества на висши алкохоли и метилов алкохол.

Висшите алкохоли при по-ниско алкохолно съдържание са неразтворими и причиняват помътняване, като утайката пада много трудно.

Съществуват и помътнявания, които се дължат на метали. Имал съм случаи на помътняване на ракия, съхранявана в алуминиев съд. Надявам се моят отговор да ви помогне.