Привържениците на храненето на кучетата със сурови месни продукти разчитат на това, че в устата и в стомаха си кучетата имат силни ензими и ниско pH, които са с бактерицидно действие. И смятат, че повечето бактерии, съдържащи се в суровото месо, ще бъдат унищожени. При изследването на фекалиите на кучета, хранени със сурово месо, обаче е установено, че 30% от тях са носители на бактерии салмонела (това са бактерии, които предизвикват заболявания и при хората). Това показва, че кучета, хранени основно със сурово месо, могат да представляват опасност и за човешкото здраве.

И още: суровото месо може да съдържа опасни паразити

Някои препоръчват месото да се подложи предварително на замразяване. Това обаче води само до намаляване на опасността, но не я премахва напълно, защото след размразяването част от паразитите остават жизнени

Има привърженици и на даването на цели кости. Това обаче води до повишаването на риска от зъбни счупвания и още по-лошо - перфорация на червата или тяхното запушване. Въпреки че някои собственици вярват в положителния ефект от костите по отношение на зъбната хигиена, това се явява неадекватен заместител на миенето на зъбите.