Сладост

Баница със сирене и прясно мляко

Престоява една нощ, за да засъхнат корите

Необходими продукти: 1 яйце, супена лъжица олио, чаена лъжичка оцет, чаша вода, 500 г. брашно, щипка сол.

За заливката: 150 г. масло, 3 чаени чаши прясно мляко, 4-5 яйца.

Начин на приготвяне: В брашното се прави кладенче и в него се слагат разбитото яйце, олиото, оцета и солта. Прибавя се водата и се замесва тесто. Оставя се да престои 30-40 минути и се разделя на 10 еднакви топки, които се разточват на малки питки. Половината от тях се намазват с разтопено масло и се покриват с останалите питки.
Разточват се пет тънки кори, оставят се за поизпръхнат и се надиплят една до друга в намаслена тава, така че дъното й да бъде равномерно покрито. Баницата престоява 2-3 часа или една нощ, докато корите засъхнат добре.
Поръсва се с останалото разтопено масло и се запича десетина минути във фурната.

Изважда се, залива се със смес от разбитите яйца, прясното мляко и малко сол и се пече в умерена фурна.
По същия начин се приготвя сладка баница, като млякото за заливката се подслажда на вкус и се ароматизира с ванилия.