Законодателната реформа върху производството и маркетинга на продукти за растителен репродуктивен материал беше предложена от Комисията през май като част от по-широк пакет за здравето на животните и растенията. Досега членовете на ЕП са внесли 1 461 изменения.


Проектозаконът за растителния репродуктивен материал, както е предложен от Комисията, обединява 12 директиви в един регламент, който ще бъде директно приложим във всички държави членки, без да могат да променят новите правила, за техните нужди, заяви италианският евродепутат и председател на комисията Паоло де Кастро.


Включват се също голям брой делегирани актове и правилата за семена и друг растителен репродуктивен материал се съчетават в един законодателен текст. По този начин се дават твърде широки правомощия за Комисията. Тези въпроси повдигат много опасения, изразени от координаторите на политическите групи по време на срещата, заключи еврокомисарят. Предстои всяка политическа група да подготви резолюция, с която да обоснове в детайли вота си.