Наесен в курника

Оставете да зимуват само добрите носачки

Лесно ще ги разпознаете

Кокошките, които ще оставите да зимуват, трябва да имат: външен вид, свойствен на породата им; плътно гладко оперение; яркооцветени менгуши и гребен; от очите им не трябва да има силни слизести изтечения.

Обикновено сред подрастващите пилета има птици, които са по-развити от връстниците си. Именно те започват ПЪРВИ ДА СНАСЯТ ЯЙЦА и после стават най-добрите носачки.
Добрата носачка има НОРМАЛНА ГЛАВА. Прекалено дългата и тясна, както и грубата, глава се смятат за дефект. Кокошката не трябва да има несъразмерно голям или обратното прекалено малък гребен и менгуши със синкавочервен оттенък. ГРЕБЕНЪТ ТРЯБВА ДА Е ЯРКОЧЕРВЕН добре развит и да виси на една страна.

ОЧИТЕ ТРЯБВА ДА СА БЛЕСТЯЩИ, ЖИВИ И ИЗПЪКНАЛИ. Прекалено дългата или къса шия, тесните вдлъбнати гърди, както и извитият гръб не са присъщи на добрите носачки. КОРЕМЪТ Й ТРЯБВА ДА Е ОБЕМЕН И МЕК, а краката - пропорционални на туловището.
Калпавата носачка има "съсухрен" твърд гребен със синкавочервен оттенък, мътни очи, малък корем и тесен, извит и къс гръб.

Линеенето също може да ви послужи за ориентир. ДОБРИТЕ НОСАЧКИ ЛИНЕЯТ МНОГО ИНТЕНЗИВНО, но по-бързо се оперяват и първи започват да снасят яйца.