Изберете плитък съд, засадете скилидките, като 1/3 от тях останат над повърхността на почвата

Отглеждането на чесън на перваза на прозореца през зимата не е подходящо само за лук и зелени подправки, но и за чесъна. Ароматните му зелени пера са чудесно допълнение към много ястия, придавайки им пикантен вкус.

И така как да си отгледате чесън на перваза на прозореца?

Сортове

Както зимният, така и пролетният чесън са подходящи за отглеждане на закрито. Някои градинари препоръчват използването само на зимни сортове, но в действителност може да получите зелени пера от всеки вид.

Важно! Ако искате да имате реколтата по-скоро, използвайте покълнали глави чесън. По този начин можете да откъснете зелени пера около седмица - седмица и половина по-рано.

Какви ви е необходимо:

0 посадъчен материал;

0 почвена смес;

0 подходящ контейнер.

Препоръчително е съдът да е с дълбочина не повече от 20 см. Чесънът има малка и плитка коренова система, така че по-дълбок контейнер не е необходим. Дълги сандъчета за разсад или обикновени саксии за цветя също са подходящи за засаждане на чесън.

Материалът няма значение, но най-важното е контейнерът да има дренажни отвори на дъното, тъй като чесънът не обича да бъде преполиван: излишната влага може да доведе до гниене на корените и съответно до развитие на болести.

Почвена смес

Отглеждането на чесън, подобно на лука, може да се извършва във вода. В случая обаче ще расте бавно, а листата ще бъдат слаби и бледи.

За добра реколта е най-добре да засадите чесъна в почвена смес.

Може да се използва предварително смесена почва за стайни растения. Друг вариант е почвата за разсад.

Разбира се, при желание може да си направите домашна почвена смес. Тя трябва да е лека и хранителна. За целта смесете градинска почва, речен пясък и торф в равни пропорции. За да елиминирате патогените, които може да са в градинската почва, дезинфекцирайте я.

Един от лесните методи в домашни условия е да я загреете при висока температура. Разстелете почвата върху тава за печене на слой 5 см, леко я навлажнете и „печете" в предварително загрята до 70-90°C фурна за половин час.

Засаждане

0 Поставете дренажен слой на дъното на контейнера. Това може да бъдат счупени тухли или дори натрошени яйчени черупки, камъчета и други.

0 Напълнете контейнера около половината с подготвената почва. Добавете комбиниран тор, подходящ за зеленчуци. Разбъркайте добре. Добавете още почва, но не я пълнете до самия връх.

0 Оросете внимателно почвата.

0 Разделете главите чесън на скилидки. Обелете най-външните люспи. Засадете ги, така че около една трета от скилидката да остане над повърхността на почвата. Ако засадите скилидките изцяло под почвата, както при отглеждането им на открито, кълновете ще покълнат по-бавно и ще се появят приблизително две седмици по-късно.

При засаждане оставете разстояние от приблизително 3-4 см между скилидките.

0 Полейте обилно засадения чесън с пулверизатор и го поставете на хладно място с температура 16-18°C.

Грижи за растенията

0 Когато кълновете се появят, поставете съда на перваза на прозорец, който е с южно изложение и увеличете стайната температура. Оптималната за отглеждане на чесън в саксия е около 18-23°C.

0 Уверете се, че почвата в саксията винаги остава влажна (но не мокра).

Внимание! Преполиването може да доведе до пожълтяване и изсъхване на скилидките, а също и до загниването им.

Най-добре е да поливате по периферията на съда и да добавяте вода в подложката.

Ако преполеете, поръсете тънък слой сух пясък върху почвата.

0 Чесънът се нуждае от поне 8 часа дневна светлина за нормален растеж. През зимата естествената светлина често е недостатъчна, така че ще е необходимо да се осигурява допълнително осветление за няколко часа на ден.

0 По принцип чесънът не изисква допълнително подхранване. Той се развива благодарение на хранителните вещества, добавени към почвата по време на засаждането, както и на запасите, намиращи се в самите скилидки.

Реколта

Когато зелените пера на чесън достигнат дължина 15-20 см, се отрязват и консумират.

При подходящи условия първата реколта ще узрее след приблизително 25-30 дни. За да удължите развитието на зелени пера, първо отрязвайте най-външните.