Обемът на трапезното грозде, внасяно в Европа през Нидерландиея, се е увеличил с 40% до 493 000 тона през последното десетилетие, според ново проучване, публикувано от холандската индустриална организация GroentenFruit Huis.
През десетте години до 2024 г. Южна Африка, Индия и Перу са запазили своето господство на пазара и всяка от тях е увеличила обема на гроздето, което изнася в страната, за да си осигури дял от бизнес на стойност 1,085 млн. евро, информира Fruitnet.
„Търговията с грозде се развива бързо и Холандия играе важна роля в това", заяви организацията, отбелязвайки, че холандските вносители остават ключови посредници, когато става въпрос за по-нататъшното разпространение на плода до клиенти в целия континент.
„Страната е централен хъб за транзита на грозде към Европа и отвъд нея. Зашеметяващите 89% от внесеното грозде се препродават на други европейски страни и отвъд тях."
Нидерландия получава голяма част от вноса си от големи производители и приема директни доставки на 47% от износа на грозде от Южна Африка, 28% от Индия и 13% от Перу.
През последното десетилетие, според групата, безсеменното грозде напълно е завладяло пазара в холандските супермаркети.
„Бялото грозде без семки представлява 53% от продажбите, а червеното грозде без семки – 37%, докато гроздето със семки вече съставлява само малък процент от асортимента", добавя групата.
Продажбите на грозде със семки очевидно са спаднали с повече от 40% за пет години, което допълнително засилва преминаването към сортове без семки. „В резултат на това гроздето със семки почти напълно изчезва от рафтовете на супермаркетите."
По отношение на потреблението докладът посочва Обединеното кралство (5,3 кг на човек) и Германия (4,4 кг на човек) като най-големите потребители на грозде в Европа. В Нидерландия са значително по-малко - с 2,6 кг на глава от населението.
Коментари