Турция, водещият световен доставчик на лешници, преживява рязък спад тази година. Производството се оценява на по-малко от 500 000 тона през 2025 г., което е с 100 000 до 200 000 тона по-малко от нормалната година.

Според FreshPlaza този спад може да се отдаде на пролетните студове, които засегнаха страната, както и Източна Европа. В резултат на това средната цена на лешниците с размер 11/13 мм скочи до около 18 долара/кг през октомври, което е повече от двойно в сравнение с миналата година, според Хосе Гутиерес Фернандес, анализатор в S&P Global Energy.

Възприеманото лошо качество на част от реколтата прави премиум партидите още по-скъпи. Целият световен пазар е засегнат, тъй като страната обикновено осигурява почти две трети от световното предлагане.

Изправени пред това напрежение, някои турски оператори са изкушени да смесват нови лешници със стари запаси, което е забранена практика. Ситуацията доведе и до конфликт с Ferrero, най-големия купувач в света, който заяви, че може да разчита на запасите си и да се обърне към други източници. Инфлацията и високите лихвени проценти в Турция най-накрая раздвижиха продажбите, което доведе до по-добри цени в края на ноември, но нивата все още остават исторически високи.

Чили и САЩ във възход

За да компенсира дефицита в Турция, Чили се справя добре. Реколтата й за 2025 г., оценена на 120 000 тона (с 25 000 до 30 000 тона повече от първоначалните прогнози), се ползва от добри добиви. Чили, подобно на Австралия, е получила подкрепа от Ferrero за развитието на своите овощни градини и се превръща в стратегически доставчик благодарение на допълващия си производствен график.

В Съединените щати производството е нараснало с 20% тази година, както и в Грузия, Италия и Азербайджан. Тези допълнителни обеми позволяват на производителите, включително Ferrero, да намалят покупките си от Турция и допринасят за леко понижение на цените, без да компенсират напълно скока, причинен от спада в турското производство.