Веднага щом стана ясно, че сезонът на трапезното грозде в Калифорния ще приключи по-рано, Перу почувства огромен натиск да започне търговията със своята реколта. Vanguard Group International започна да изнася трапезно грозде от северния си регион на отглеждане през октомври, достигайки по-висок обем на реколтата в сравнение с миналата година в първите седмици на сезона.
„Доставките от Пиура и околните райони на север ни позволиха да започнем доставките по нашите основни договори за търговия на дребно в началото на декември", казва Итън Уилямс, президент на Vanguard International и Vanguard Direct. „Това ни даде възможност да осигурим на нашите клиенти плавен преход от местни към вносни продукти."
Ика отбеляза бавен старт
В южния район Ика обаче приирането на реколтата започна бавно. „Имаше регионално разделение по отношение на времето през този сезон", коментира Уилямс. Поради по-хладните температури на юг, узряването на реколтата около Ика започна бавно. Въпреки че по-студеното време забави узряването на плодовете, условията за отглеждане бяха много благоприятни. Производството на Vanguard в региона на Ика започна на 13 ноември с безсеменното грозде Ivory™, последвани от безсеменното червено Sweet Celebration™ две седмици по-късно. „И двата сорта са с постоянния размер и качество, с които нашите марки са известни на световните пазари", отбеляза Уилямс. Ика сега набира скорост, като пикът на реколтата се очаква да бъде от средата на декември до края на януари.
В северната част на Перу ситуацията се обърна. Макар че стартът през октомври беше бърз, в началото на ноември региона беше засегнат от значителни дъждове. Това доведе до проблеми както с качеството, така и с количеството.
Възстановяване на търсенето на червено грозде
Предизвикателствата в Перу, заедно с по-късната китайска Нова година (17 февруари) и ранното приключване на сезона в някои региони, създават изключително високо търсене на трапезно грозде по целия свят. Интересът на клиентите далеч надхвърля настоящото предлагане, но тази ситуация трябва да започне да се балансира в средата до края на януари, когато и Чили, и Южна Африка ще увеличат износа си на грозде.
„В момента наблюдаваме повишено търсене на всички пазари на по-новите сортове, особено Autumncrisp®. (хрупкаво грозде)", обяснява Итън Уилямс. Освен това се наблюдава възстановяване на търсенето на червени сортове. Това не е изненадващо, като се има предвид фокусът в световен мащаб през последните 6-8 години върху инвестициите в засаждането на бели сортове.
Изпълнение на ангажиментите
Въпреки ситуацията, при която търсенето надвишава предлагането, сътрудничеството между екипите на Vanguard в Северна и Южна Америка позволява на компанията да си осигури проактивно необходимите плодове, за да изпълни ангажиментите си.
„Въпреки че в сектора има недостиг, който води до неразумни цени, ние защитаваме доставките си, за да гарантираме, че ангажиментите по програмата ни са покрити", спомена Уилямс. Между Перу и Чили Vanguard очаква да изпрати около шест милиона кашона с тегло 8,2 кг. Приблизително 50% от този обем ще бъде доставен в САЩ, а останалите 50% ще бъдат разпределени в Европа, Азия и Латинска Америка.
Основните доставки на грозде на Vanguard се състоят от Autumncrisp®, Ivory™ и Sweet Celebration™. Освен това, компанията ще извади първата реколта от червено грозде без семки Ruby Rush® в Перу тази година. „Реколтата изглежда много обещаваща и ще допълни нашата Ivory™, което ще ни позволи да предлагаме както зелено, така и червено грозде в началото на сезона." Освен това, през следващата година ще бъде засадено грозде Epic Crisp®, сорт, за който както Vanguard, така и нейните клиенти са много ентусиазирани поради качеството, което е показал от други произходи.
Общи доставки от Перу и Чили
Като индустрия, се очаква северната и южната част на Перу да доставят между 80 и 85 милиона кашона, докато сезонът в Чили се очаква да достигне приблизително 63 милиона кашона трапезно грозде.
Сортовете се допълват взаимно въз основа на времето на реколтата – и двата сорта ще бъдат ранни.
„От години имаме Ivory, а червените ни сортове обикновено започват 4-5 седмици по-късно. Сега ще имаме червен сорт, Ruby Rush, който ще започне по същото време като Ivory и ще ни позволи да започнем да доставяме нашата собствена продукция, както зелени, така и червени сортове едновременно, за нашите договори за търговия на дребно", заключава Итън Уилямс.
Коментари