Зърното ѝ не съдържа глутен, ценна храна е, тъй като е с високо съдържание на всичките осем незаменими аминокиселини

Елдата е култура, която би трябвало да се радва на по-голяма популярност сред земеделските производители. Тя е алтернативна за места със слаби почви, а тъй като има кратък вегетационен период, може да се използва за втора, а също и като покривна култура.

Елдата е ценна храна, тъй като не съдържа глутен, с високо съдържание на хранителни вещества е, заради полезните свойства, които има, се смята за диетична. У нас е позната от щандовете със здравословни продукти.

Разпространение

Елдата се отнася към сем. Лападови. Обикновената елда е едногодишно растение, но се среща и многогодишна, а също и т. нар. татарска. Някои видове се използват като зърнена храна, въпреки че не са част от сем. Житни.

Първите сведения за елдата са от Югоизточна Азия, където е била известна като „черна пшеница" и е служела за храна на бедното население. В Европа културата намира разпространение заради ценните си хранителни качества. Елдата се смята за една от най-здравословните и суперхрани.

Културата се отглежда ограничено, тъй като от нея не се получават високи добиви, затова и не е „желана" от земеделците. Най-големите производители на елда са: Русия (там е известна още с гръцкото ѝ наименование гречиха.), Китай, Украйна, Полша, САЩ, Япония, Бразилия, Франция и др.

Изисквания към факторите на средата

Отглеждането на елда не е трудно, но изисква прилагане на добри практики, особено в някои специфични моменти от растежа ѝ.

0 Топлолюбиво растение е. Семената ѝ покълват, когато почвата се затопли над 8о С, но за развитието на кълновете е подходящо температурата да е около 20о С. Растенията загиват при минус 4оС. Оптималната температура по време на цъфтежа е 17-20оС.

0 Типично светолюбива култура е. Не понася топлите и сухи ветрове. Близостта до водоеми и гора оказва положително влияние за развитието на растенията.

0 Може да се отглежда на по-слабо плодородни почви, но които са добре поддържани. Кореновата ѝ система може да усвоява трудноразтворими фосфати и калий, за разлика от много други полски култури.

0 Елдата има по-големи изисквания към почвената влага от зърнено-житните култури.

При влага около 25-30% и достатъчно топлина покълва много бързо.

Приложение

0 В много страни от зърното и брашното на елдата се приготовляват традиционни храни: палачинки, спагети, кейкове, супи, пълнозърнести закуски (подобни на овесени ядки и корнфлейкс), вегетариански и месни блюда, уиски и бира и т.н. Кълновете се влагат в салати и с тях се гарнират сандвичи.

В Русия, Украйна, Беларус и други страни от семената на елдата се правят различни каши и се ползват в много ястия като заместител на ориза. Там от брашното на елда се приготвят блини, а в страните на Европа различни видове палачинки със специфични наименования.

0 Цветовете на растенето привличат пчелите, медоносно растение е. Медът от елда е тъмен на цвят и е подходящ за лечение на простудни заболявания.

0 Културата е добър фураж за птици, прасета, зайци и преживни животни, тъй като е с подходящо съдържанието на лизин и други незаменими аминокиселини. Плявата и сламата от елда са ценен фураж за животните. Един килограм от него се равнява на 0,5 кг кръмни единици.

Особености при отглеждането

Елдата е добра алтернативна култура за планински и полупланински райони с по-бедни почви.

Все пак за получаване на по-добри производствени резултати по-подходящи са леки и средно тежки, добре дренирани и аерирани почви със среднокисела до неутрална почвена реакция (pH 5.0-7.0). Неподходящи са тежки и преовлажнени почви с алкална реакция и високо съдържание на карбонати, както и образуващите кора.

Елдата изисква повече влага от пшеницата и ечемика, най-вече през периодите на цъфтежа и образуването на семената.

Тя се опрашва от пчели и затова е добре около посева да има пчелни кошери.

Характерно за културата е бързото и мощно развитие на растенията, благодарение на което успешно се потиска развитието на плевелите. Освен това тя усвоява трудноразтворими съединения на хранителни елементи и оставя след себе си почвата с по-добри физически и химически свойства. Това е предпоставка за използването ѝ като покривна култура или за зелено торене.

За разлика от житните зърнени култури елдата има къс вегетационен период, което я прави изключително подходяща като втора култура след ранни предшественици, каквито са рапицата и ечемикът.

При къснозреещите сортове той е 70-90 дни, а при ранозреещите - 65-70 дни.

Технология

Елдата изисква добре обработена почва. Подходящи предшественици са бобовите култури, захарното цвекло и царевицата. Не бива да се засява след картофи. След предшественика през есента се извършва основната обработка чрез оран на 20-25 см, а предситбената подготовка включва 1-2 култивирания.

Сеитбата е редова, с норма от около 350 семена/кв. м. При нормална гъстота и редовен посев на елдата на 1 кв. м се реколтират 250-300 растения.

Ниската продуктивност на посеви от елда се дължи на недостатъчното опрашване, дефицит на влага и хранителни вещества.

За елдата се използват умерени и ниски торови норми от порядъка на 5-6 кг N, 3-4 кг Р2О5 и К2О на декар. Много добре ѝ се отразява внасянето на сяра, бор и цинк.

Критичният период за формиране на добива при елдата е времето на цъфтежа, образуване и наливане на зърното. Условията през този период определят интензивността на опрашване на цветовете от насекомите, формирането на зърното и добива

Периодът на узряване е разтегнат, поради което жътвата трябва да се прави при преобладаване на семена в пълна зрялост. Може да се използва комбайн, приспособен за прибиране на соя.

ЗДРАВОСЛОВНА И ДИЕТИЧНА ХРАНА

Елдата е относително богата на протеин - около 14%, има високо съдържание на всички осем незаменими аминокиселини - лизин, левцин, изолевцин, метионин, триптофан, треонин, фениланалин и валин. В състава на белтъка липсва глутен, което я превръща в ценен диетичен продукт. Съдържанието на мазнини е около 3% и на захари 2-2.5%.

Зърното на елдата е богато на витамини от групите на В и РР, както и на минерални елементи - желязо, калций, фосфор, цинк, магнезий др.

Консумацията на продукти от елда оказва ценно влияние на редица процеси, свързани със здравето на човек:

0 По-ниското съдържание на въглехидрати, в сравнение с редица зърнени култури, ориз и картофи, я прави отлична храна за диабетици, хора с наднормено тегло и със специален хранителен режим.

0 Зърното на елда не съдържа глутен и продуктите от него са подходяща храна за хора, които имат глутенова алергия.

0 Диетите с включване на елда са много полезни за хора с висок холестерол и кръвно налягане.

0 Съдържанието на флавоноиди е условие за борба със стареенето на човешкия организъм.

0 Консумацията на елда стабилизира нивото на кръвната захар. Заедно с просото тя има „алкално" зърно с киселинно-регулираща функция в храносмилателната система.

0 Богатството на витамини и минерални елементи прави елдата важна хранителна добавка за практикуващите фитнес и джогинг.

0 Високото съдържание на магнезий е важно за профилактиката на сърдечно-съдовата система.

0 Семената на елдата са с високо съдържание на фибри и пектин, отстраняващи вредните вещества от тялото и подобряват храносмилането.

0 Богатството на желязо и лецитин подобрява състоянието на черния дроб и панкреаса.

0 Особено ценни за децата са закуските с цели зърна на елда, тъй като в обвивките им се съдържат повечето ценни за здравето полезни съставки.

0 От цветовете и листата на елдата се получава веществото рутин, използван за лечение от склероза и хипертония и служи като профилактично средство срещу вредното влияние на радиоактивна среда при човека.

0 Консумирането на елда поддържа кожата, косата и ноктите в добро състояние.