По-ниското предлагане на сладки картофи в Испания поддържа търсенето и цените на много високи нива, тъй като продуктът става все по-популярен с всяка изминала година.

„Неблагоприятните климатични условия, като сушата, попречиха на засяването на достатъчно количество сладки картофи в основните производствени райони, тъй като имаше прекалено много влага и дори кал по полетата, което доведе до значително намаляване на производството на сладки картофи", казва Марта Гуера от Plantas de Boniato Miguel Guerra. „За щастие, това не ни засегна значително и успяхме да продължим да произвеждаме растения."

Марта заедно с брат си представлява третото поколение в този семеен бизнес, разположен в Аксаркия, Малага, който произвежда и продава растения от сладки картофи за вътрешния пазар, главно в Севиля, Кадис, Валенсия, Барселона, Аликанте и Балеарските острови, както и за Португалия, Полша, Унгария, африкански страни и др.

„През последните години отглеждането на сладки картофи преживява бум, като нарастващото потребителско търсене доведе до повишен интерес към този продукт от страна на производителите", казва Марта Гуера.

„Все повече диетолози осъзнават ползите му за здравето и го включват в диетите, а той се превърна в много популярна съставка за много рецепти. Има и все повече лоялни потребители, които са готови да платят всякаква цена за продукта", казва тя.

Основните сортове, произвеждани от тази разсадника, както на открито, така и в оранжерии, са Beauregard, Covington и California с оранжева месеста част, които са най-търсени от производителите поради високата и бърза производителност, както и по-голямата им устойчивост на болести.

„В нашия случай конкуренцията от Египет остава до голяма степен незабелязана. Освен това има много маркетингови компании, които не работят с египетски продукти, тъй като техните големи търговски клиенти не ги искат. Като цяло това се дължи на по-краткия им срок на годност и на по-голямото количество отпадъци, които генерират в сравнение с испанските продукти, които се произвеждат по по-екологичен начин. Пазарът и потребителите обръщат внимание на произхода на продуктите", казва Марта Гуера. „Следователно испанските сладки картофи служат като допълнение към американските сладки картофи извън сезона."

Компанията продължава да расте леко всяка година, въпреки предизвикателството, свързано с недостига на вода. „Става все по-трудно да се намери земя с достатъчно вода. Току-що преживяхме голяма суша в района на Аксаркия, въпреки че дъждовете в края на миналата година и тази година помогнаха за попълването на резервоарите и ще имаме достатъчно вода за този и следващия сезон", казва Марта Гуера.