Сега задачата на всеки стопанин е постепенно да пресушат бременните кози -

най-често то се прави 6-8 седмици

преди окозването.

Така ще се възстанови и млечната жлеза.

В продължение на 2-3 дни започнете да пропускате вечерното доене. По време на пресушаването

трябва да намалите и количеството на храната.
Най-подходящ фураж за този период е

високо качествено сено.
След окозването храненето се нормализира, но сеното остава основен компонент от дажбата.

Припомняме кои са подходящите

обемисти фуражи:
• листников фураж;
• слама;
• сенаж; силаж.
Добре е всеки стопанин да си припомни енергийната стойност на фуражите:
• доброкачественият листников фураж осигурява до 30-40% от енергията в хранителната дажба;
• сламата – до 20-25%;
• силажи и сенажи – до 45%.

След пресушаването

давайте на бременната коза концентриран фураж от 200 до 500 грама дневно.
Важно! За да не се допусне възпаление, вимето трябва да се издоява напълно.