Всеки може да си отгледа прясна продукция на сянка в двора. Едно дърво струва 20 лева, дава около 200 г гъби на месец

Шийтаке е сред гъбите смятани за супер храна, но тя е не само полезна за човешкото здраве, а и много ароматна. В България се отглежда от шепа фермери, които полагат неуморен физически труд и със собствени сили се справят с пазара, който към момента не е особено развит. Евгени Колев от 10 години се занимава с биопроизводство на шийтаке. Първоначално започва да добива за лична консумация, но впоследствие си закупува 1 дка в село Бъдеще, област Стара Загора, и изгражда там 4 оранжерии.

„Закупих мястото през 2015 г. На майтап реших да отглеждам гъбата. Допадна ми и започнах да развивам производството", каза младият стопанин пред „Български фермер" и допълни: „Научих много за отглеждането на гъба от колеги в Шумен. С един приятел решихме да отидем на обучение, заразихме си дърветата и така започнахме на принципа „проба-грешка".

Миналата година ми умряха 1000 дървета

След 10 години опит все още има условия, които няма как да контролираш

Гъбите се отглеждат по правилата на биологичното производство в максимално естествена среда, за разлика от гъбите, които се отглеждат на субстрат в контролирани условия на лампи. Температурата и влажността в моите оранжерии зависят от сезона. Гъбите шийтаке обичат умерена температура и влажни условия, както всяка друга гъба. Загубите ни се дължат основно на болести, а ние не можем да използваме препарати за растителна защита.

След заразяването на трупите с мицел има дълъг инкубационен период – между 8 и 12 месеца. После гъбите започват да плододават. При заразяването се пробиват дупки в пънчетата, пълнят се с мицел и се затапват. Следва първа фаза от инкубацията, която протича между 2 и 3 месеца. През това време дърветата трябва да са на тъмно и да се поддържат температура и влажност по естествен начин, колкото и да е трудно. Тези дейности се извършват през студените месеци от годината. Втората фаза на инкубационния период е по-дълга, дърветата се пренареждат, трябва да се шокират за 24 часа в студена вода, след което почиват около 60 дни и отново се шокират в студена вода. Целта на шокирането е, дървото да се изстуди и напои добре. Всяка трупа трябва да бъде прехвърлена десет пъти, за да се напои хубаво. След като се извади от водата, следва плодоотдаване. То започва през април и завършва през октомври - в този период прибираме реколтата всяка седмица. През останалото време се извършва заразяването на дърветата с мицел."

През десетте години, в които отглежда шийтаке, Евгени Колев се е сблъсквал с най-различни предизвикателства: „Вятърът ми вдигна най-голямата оранжерия миналата година, въпреки коланите, с които е вързана, за да издържи на ураганния вятър. Промените в климата влияят на развитието на гъбите, тъй като те

не се развиват добре при високи температури, обичат между 10 и 20оС

В стопанството работим заедно с още един колега. Много е трудно, защото това лято се наложи да бъда сам. Освен с производството, се занимавам с пазарната реализация на гъбите. Предлагаме както прясна шийтаке, така и сушена, маринована и стрита на прах. Цялата си продукция реализираме онлайн. Ако отида на фермерски пазар, няма да има кой да ми обере гъбите и трябва да ги хвърля, защото са нетраен продукт.

От началото на декември започва заявяването на трупи с мицела на шийтаке, като плодоотдаването може да започне от август 2026 г. През това време съхранението на трупите е необходимо да бъде на сянка на открито. При отглеждане на закрито се изисква вентилация и достъп до свеж въздух. Дърветата, които продаваме ние, са готови за плодоотдаване. Продават се заедно с инструкции за отглеждане. Взимат се, потапят се в студена вода за 24 часа, след това започват да плодоотдават. Имат нужда от почивка и след това отново може да започне цикълът.

При сравнително топло време плодоотдаването започва след две седмици

Едно дърво струва 20 лева и произвежда около 200 г гъби на месец."

Тежкият физически труд и намирането на пазари са най-големите предизвикателства за Евгени Колев: „На ден през ръцете ми минават 20 тона. Дърветата трябва да бъдат топени във вода и на следващия ден да се извадят. Всяко дърво е по 50 килограма.

Първоначалната инвестиция в създаването на гъбената ферма е около 20 000 лева, набавени изцяло с банков кредит. Това се средства, изразходвани само за заразяване на дърветата, без да включваме развитието на инфраструктурата. Всеки ден се купува нещо."

Шийтаке е изключително популярна гъба в Япония и се смята, че подкрепя лечението на рак. По съдържание е богата на бета-глюкани и лентинан – вещество, което потиска развитието на туморни образувания. Консумацията на гъбата спомага за подсилване на имунната система с витамини от групата B, витамин D и антиоксиданти.

Шийтаке носи петият основен вкус, наричан „умами", т.е. нито сладък, нито кисел, нито солен или горчив, а пикантен, наситен и богат вкус, често асоцииран с месо, бульони и зрели храни. Специфичният вкус се дължи на наличието на глутамат и други аминокиселини.

Гъбата е много ароматна и може да се консумира както самостоятелно - задушена в масло - така и като съставка на ястия с ориз, например. Прясната реколта е сравнително трайна и съхранява свежестта си в хладилник в продължение на 7 дни.

Подготовката за новия стопански сезон започва през март.
Подготовката за новия стопански сезон започва през март.
Така започва всичко през 2015 г.
Така започва всичко през 2015 г.
Шийтаке е смятана за супер храна.
Шийтаке е смятана за супер храна.