Запомнете: Независимо от фазата й на зрялост, царевицата се прибира, за да не се похаби!

Силажирането на царевицата започва в края на млечно-восъчна зрялост и приключва до началото на пълна зрялост.

Едрината на нарязване на

царевичните зърна
трябва да бъде 10 мм, при което се осигурява средна едрина на силажните частици около 20 милиметра. Силажирането на царевицата по възможност може да съчетаете с добавката на 3% карбамид.

Царевицата е най-използваният фураж

особено при овцете и козите. 

Тя има висока смилаемост и добър хранителен състав. Може да бъде основният фураж при угояване на агнета, овце и кози.

Царевицата се нарязва със

силажорезачка или ръчно на ситно:
• до 1 см - ако ще я изхранвате на овце и кози;
• до 2 см - ако я изхранвате на крави и биволи.
Царевичният силаж е основен компонент от есенно-зимната дажба на козите. Но и кравите ядат с охота царевичен силаж.