„Това е просто една отлична година за гроздето. Такъв беше случаят с гроздето от Индия и Египет, а Италия продължи тази тенденция", казва Лусиен де Вит от LuBa Fresh във Венло, Нидерландия.
„Качеството тази година е отлично, предлагането е нормално, а това се превръща в бързо движение благодарение на доброто търсене от цяла Европа."
"Сезонът вече започна добре в Сицилия, а сега сезонът в Пулия е в разгара си както за грозде без семки, така и за грозде със семки. При нас традиционните сортове продължават да са с голямо търсене, но се появяват и нови сортове. Получаваме много грозде от нашия италиански доставчик Bergware, на когото сме партньор на холандския пазар, и то почти не докосва земята", казва Лусиен. „Имали сме и години, в които нещата са били различни, но тази година търсенето е добро. Цените също са много по-високи от миналата година, което е свързано и с разходите за опаковки и труд, които са се повишили рязко в Италия. За по-доброто грозде с кора се плаща около 2 евро на килограм", казва Лусиен.
Освен това останалите количества грозде не са твърде големи. „Тенденцията през последните години е, че Гърция изпраща все по-малко грозде в тази част на Европа и продава повече в Балканския регион. Испания има по-малко количества от други години поради жегата, което създава добри възможности за Италия.
Август традиционно е спокоен месец за гроздето. До края на месеца всички празници приключват и общото предлагане на летни плодове намалява, след което септември и октомври обикновено са най-добрите месеци за италианското грозде. Ако времето остане такова, ще имаме италианско грозде до края на ноември, но много неща могат да се случат", заключава вносителят.
Коментари