Ако отглеждате лечебни растения и за подправки, най-вероятно си имате свежи мерудийки почти целогодишно. Все пак и в този случай е редно да знаете, че не всички растения са полезни постоянно, че не всяка част от тях е годна за консумация или, че има видове, които са най-ценни в определен период или сезон.

Ето примери:

  • Босилекът съдържа най-много биологично активни вещества в листната си маса преди образуването на цветоноси. С други думи, ако обичате песто, не позволявайте на босилека да цъфти.
  • Дафиновият лист пък се ръководи от сезоните. Щом захладнее наесен, той е най-качествен. За да се наслаждавате на вкуса му, оберете и изсушете листа тогава.

Още полезна информация за брането, сушенето и съхраняването на билките и подправките ще намерите в новия брой на в. "Хоби фермер" от 22-25 август.