• Според браншовата организация, представляваща 95% от британските производители на ягодоплодни, най-топлата пролет в историята е донесла изключителен сезон.
  • Продажбите са се увеличили с 9% от началото на годината, като се прогнозира ръст от още 25%.

British Berry Growers, браншовата организация, представляваща 95% от британските производители на меки плодове, отчита рязко увеличение на продажбите на боровинки през тази година, като прогнозата е за 25% ръст до края на 2025 г.

„Боровинките се радват на момент на слава благодарение на нарастващата си репутация като суперхрана, като се има предвид изключителните им ползи за здравето, което е подхранило търсенето сред британските потребители", казва Ник Марстън, председател на British Berry Growers.

„Нарастващото осъзнаване за британските боровинки също е подхранило силното търсене, като потребителите ги търсят в магазините. Целогодишният апетит към тази енергийна ягода помага на продажбите да се покачват. Прогнозираме 25% увеличение на продажбите на боровинки през тази година,", обяснява той.

Британските производители работят усилено, за да отговорят на сезонното търсене на тези популярни плодове, като времето им помага през този сезон.

Производителите съобщават, че реколтата тази година се е възползвала от изключителни условия за отглеждане в най-топлата и слънчева пролет, регистрирана досега, според Метеорологичната служба на Обединеното кралство.
Даниел Мартин, търговски директор на S&A Produce, казва: „Този сезон на боровинките започна много положително, около две седмици по-рано от планираното, благодарение на силното слънце и липсата на дъжд.

„В резултат на това наблюдаваме отличен размер на плодовете и равномерно узряване на цялата реколта. Като цяло, ние сме оптимисти за сезона и очакваме отличен вкус и дълъг срок на съхранение от тазгодишната реколта".

Предвид нарастващото търсене, производителите се фокусираха върху разработването на нови сортове боровинки, които могат да осигурят по-високи добиви и по-добра устойчивост, което позволява на британските производители да отговорят на нарастващото търсене от страна на клиентите, без да се налага да разчитат на вносни плодове.

Производителите и доставчиците също инвестират в автоматизирано бране и други технологии, за да намалят разходите за труд и да подобрят ефективността.

„90% от нашите плодове се берат на ръка, а 10% се берат с машини, като имаме план да увеличим машинно бране на нашите боровинки до 30% през следващата година", казва Джим Флор, управляващ директор на Hall Hunter, един от водещите производители на боровинки в Обединеното кралство.

„Що се отнася до роботизираното бране на плодове, наблюдаваме стабилен и окуражителен напредък от страна на компаниите за роботика и автоматизация. Технологията обаче все още не е напълно готова за широко търговско приложение. Засега 90% от нашите боровинки, както и всички наши ягоди, малини и къпини, се берат на ръка от нашия невероятен екип за бране, чиито умения и всеотдайност остават в основата на нашия успех," обяснява Флор.

Боровинките са може би най-развитите в британския сектор на ягодоплодните култури, което е от ключово значение за задоволяване на търсенето, тъй като интересът на потребителите към тези малки сини енергийни бомби достига своя пик.

Нарастващият интерес към боровинките е част от продължаващата тенденция към по-здравословно хранене и нарастващото осъзнаване на опасностите от ултрапреработените храни и храни с високо съдържание на мазнини, сол и захар (HFSS).

„Боровинките са плод, богат на естествени хранителни вещества, който осигурява фибри, витамин С и полифеноли, включително антиоксиданти – всички те поддържат здравето като част от балансирана и разнообразна диета", казва Рианон Ламбърт, бакалавър и магистър по науките, регистриран и награждаван диетолог.

„Изследванията показват, че при редовна консумация те могат да играят роля в поддържането на здравето на червата, сърцето и мозъка. Изборът на британски боровинки по време на пиковия им сезон означава, че те вероятно са по-пресни, по-вкусни и запазват по-голяма част от хранителната си стойност", обяснява диетоложката.