Според местните на морския град, стридите може да се превърнат в нов кулинарен деликатес

Черноморски стриди могат да превърнат района на Несебър в кулинарна столица за морска храна. В началото на сезона мъж от Несебър, в опит да почисти дъното на лодката си, попаднал на големи екземпляри от деликатеса, който не е типичен за нашите географски ширини в такъв размер. Уловът естествено бил изконсумиран с приятели, които се надяват, че със затоплянето на климата черноморската стрида ще се превърне в естествен обитател на Черно море.

„Абсолютна случайност – влязох да изчистя лодката, а корпусът ѝ отдолу беше пълен със стриди. И то с доста едри! За първи път виждам такива в Черно море", разказа пред Нова тв изненаданият Емилиян Войнов, собственик на лодката.

Черноморската стрида не е напълно непозната за местните, но размерите ѝ обикновено са скромни. Гмуркачът и спасител Атанас Чифильонов споделя, че наблюдава вида от около шест-седем години, но досега екземпляри от този калибър не са срещани. Според него завръщането на стридите е възможно благодарение на няколко ключови фактора – повишената температура на водата, намаляването на рапаните и подобрената чистота на морето.

Черноморски стриди се появиха в Несебър  Кадър: Нова тв
Черноморски стриди се появиха в Несебър Кадър: Нова тв

„Рапанът, който не е местен вид, унищожи стридите през 50-те години. Сега, с отстъплението му, стридите започват да се връщат. Вече намираме и черни миди в по-добри размери", поясни Чифильонов.

Първите уловени стриди от Несебър не останали дълго извън чинията – бързо били приготвени и сервирани в местен ресторант. Според собственика Иво Кръстев, интересът към морската храна расте.

„Все повече хора откриват вкуса на стридите. За някои това става любима храна от първия път. Но важното е да са пресни и живи. Черноморската стрида има по-фин и чист вкус от вносните", обясни той.

Според местните, Несебър вече може да предложи нещо уникално – не само красива природа и културно наследство, но и автентична морска кухня. Те се надяват климатичните промени, макар и предизвикателство, да създадат условия за нови морски вкусове.

„Местните бизнеси търсят какво да предложат, което не можеш да хапнеш никъде другаде – като нашето филе „Елена" от сушен хайвер от калкан. А сега и със стридите може да предложим нещо истински уникално", споделя Кръстьо Пеев, активен в местната общност.

Ако природата бъде благосклонна, черноморската стрида може да се превърне в новия символ на устойчивата кулинария в Несебър – подарък от морето с вкус на бъдеще.