Нарастващото потребление обаче изисква местна наличност

„Супермаркетите искат местно отгледани билки през цялата година", казва Реймънд ван дер Бург от Europe Retail Packing (ERP). Това е лесно през европейското лято, когато производството, в зависимост от метеорологичните условия, е от май до октомври. Реймънд отбелязва обаче, че през зимата има затруднения, тъй като местното отглеждане не е напълно подходящо. „Тогава е необходимо да се прибегне до вертикално земеделие. Ние обаче все още се сблъскваме с няколко предизвикателства в тази област."

Трудна конкурентна позиция

Раймънд признава, че високите разходи са една от пречките за използването на вертикално земеделие за отглеждане на билки. „Можем да го използваме за отглеждане на босилек, чесън, кориандър и копър. Това обаче е изключително скъпо, докато през зимата е относително евтино да се внасят продукти като кориандър и копър от Испания. Не можеш да се конкурираш с това. Въпреки това вертикалното земеделие в крайна сметка може да се превърне в алтернатива за босилека и лука".

И според Реймънд, докато търговците на дребно се фокусират върху намаляване на доставките по въздух, това е трудно да се избегне, особено при босилека и лука. „Извън лятното ни производство в Нидерландия, през зимата преминаваме към продукти от Мароко или Испания. Но климатичните условия в тези страни също са непредсказуеми, което води до недостатъчно отглеждане на босилек и лук. Те се нуждаят от стабилен климат, какъвто не се среща в Мароко или Испания. Ето защо разчитаме в голяма степен на Кения и Етиопия за босилек и чесън", казва той.

Срок на годност

Колегата му Омер Камп посочва друг проблем с вертикално отглежданите билки: краткият им срок на годност. „Свежите билки са като хората. При вертикалното или хидропонното отглеждане давате на растението всичко, от което се нуждае. То не изпитва стрес и се глези като бебе. Когато растението бъде извадено от тези условия, неща като температура, влажност и светлина се променят внезапно. Растението не е свикнало с това и това се отразява на срока му на годност". Омер и Реймънд стигат до заключението, че вертикалното земеделие засега не е подходящо за билки.

Вдъхновени от кулинарни предавания

От положителната страна, консумацията на пресни билки безспорно е в възход, казва Омер. Според него това се дължи на нарастващия брой кулинарни предавания. Все пак Омер отбелязва, че увеличаването на потреблението не води автоматично до по-голямо предлагане на пресни билки. Той вижда предизвикателства, които ще окажат значително влияние върху пазара на пресни продукти. Екстремните климатични условия и по-строгите изисквания усложняват отглеждането, което повишава риска от дисбаланс между търсенето и предлагането. Въпреки това, благодарение на глобалната си мрежа и дългогодишния си опит, Омер и Реймънд могат да гарантират надеждността на продуктите си, дори и при неблагоприятни климатични условия.