Ежегодно Българският контактен център на Европейския орган по безопасност на храните (EFSA) към Центъра за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ) организира конференция, на която събира учени, специалисти и работещи към съответните звена в институциите, за да обменят опит и да обсъдят последните актуални предизвикателства и тенденции в областта на безопасността на храните и здравето на животните и растенията. Това е 17-а поредната научна конференция, която премина под мотото „Силата на науката за безопасно бъдеще".

Науката е най-солидният инструмент, който може да послужи при разработването на политики и взимане на управленски решения, каза Стефан Бурджев, зам.-министъра на земеделието и храните. Този форум е пример за определяне на посоката, в която да вървим, за да осигурим безопасно бъдеще и гарантиране на устойчиво земеделие, продоволствена обезпеченост и безопасност на хранителната верига – „от фермата до трапезата".

Директорът на Центъра за оценка на риска по хранителната верига – доц. Койчо Коев (на снимката), представи основните аспекти от дейността на ЦОРХВ, като подчерта, че през изминалата година по отношение на политиките за здравето на животните и растенията, и безопасността на храните е постигната максимална степен на полза/ефект за обществеността и институциите, управляващи рисковете по агрохранителната верига.

С видеовръзка се включи д-р Алесандро Бролия от Европейски орган по безопасност на храните, който изнесе презентация за нововъзникващите векторнопреносими заболявания и изменение на климата: пример за треска от долината на Рифт.

Особен интерес предизвикаха презентациите, касаещи генетично модифицирани организми, приложението на студена плазма, ултрапреработени храни, хранителните добавки др.