Националните насоки за хранене на Финландската агенция по храните препоръчват да се консумира максимум около 350 грама червено месо на човек седмично, но агенцията се надява хората да ядат дори много по-малко.
Националният съвет по хранене на Финландия препоръчва да се консумират повече зеленчуци и горски плодове, като същевременно се намали консумацията на месо и алкохол, също и на кафе.
Насоките, огласени през ноември, предизвикаха дискусии, още преди публикуването им, тъй като някои подробности - по-специално препоръката да се консумира по-малко месо и повече зеленчуци - изтекоха предварително и бяха съобщени от финландските медии.
Въз основа на новите насоки, хората във Финландия трябва да консумират дневно в идеалния случай около 500-800 грама зеленчуци, плодове и горски плодове, в сравнение с предишната препоръка - издадена през 2014 г. - за около 500 грама всеки ден.
„В крайна сметка начинът на хранене е личен избор, но е добре да се знае, че по-растителната диета не само намалява рисковете за здравето, но и смекчава последиците от изменението на климата", смята Юха-Мати Катаяджури, специалист изследовател в Института за природни ресурси на Финландия.
В актуализираните съвети се препоръчва също така да се консумират не повече от 350 грама червено месо (т.е. говеждо, свинско и агнешко) седмично, като делът на преработеното трябва да бъде възможно най-нисък. Това е значително по-малко от препоръчаните преди 500 грама при последното публикуване на насоките преди десетилетие.
„Почти всички финландци консумират твърде много сол и в диетата им има твърде много твърди мазнини, което ги излага на риск от сърдечни заболявания, наред с други неща", пише професор Урсула Шваб в съобщение за пресата.
В съобщението се отбелязва още, че от екологични, както и от здравни съображения би било по-добре, ако хората консумират значително по-малко от препоръчителните 350 грама месо седмично.
Това е първото национално хранително ръководство на органа по храните, което взема предвид и факторите на околната среда при издаването на препоръките за консумация на месо.
Националният съвет по хранене ръководи работна група от министерства, университети, потребителски групи, хранително-вкусовата промишленост и неправителствени организации при съставянето на насоките.
Пийте колкото се може по-малко алкохол
По отношение на алкохола органът не определи минимална стойност, тъй като според него не е възможно да се определи безопасно количество.
Въпреки това в препоръките се посочва, че ако човек пие алкохол, той трябва да консумира възможно най-малко. Преди това органът е предоставял насоки за максималното дневно количество алкохол, което трябва да консумира един възрастен.
В доклада от 2014 г. максималният препоръчителен дневен прием на алкохол беше 10 грама за жените и 20 грама за мъжете. На практика това означаваше едно питие за жените и две питиета за мъжете на ден - въпреки че органът подчерта, че не препоръчва да се консумира алкохол всеки ден.
Намалете кофеина
Тъй като финландците имат репутацията на любители на кафето, органът по храните за първи път включи препоръки за консумацията на кофеин.
Според насоките хората трябва като цяло да намалят приема на нефилтрирано кафе, както и на сладки и енергийни напитки.
Към нефилтрираните кафета спадат например гръцкото и турското кафе, както и латето и капучиното на основата на еспресо.
Органът заяви, че издава тази препоръка, тъй като нефилтрираното кафе може да доведе до високо кръвно налягане и повишени нива на холестерол.
Според препоръката един възрастен човек не трябва да пие повече от 400 милиграма кофеин на ден, като се вземат предвид всички възможни източници. Това количество - 400 милиграма, се равнява на около четири чаши филтрирано кафе.
На бременните и кърмещите жени се препоръчва да консумират половината от това количество кофеин, а безопасната граница за прием на кофеин за деца и юноши е не повече от 3 милиграма на килограм телесно тегло на ден.
В насоките на органа се отбелязва също така, че намаляването на консумацията на кафе е полезно за околната среда, тъй като кафето е един от продуктите във финландската диета, които оказват най-негативно влияние върху световното биоразнообразие.
Коментари