Прасетата много обичат тиква. Тиквата (особено жълтите сортове) е ценен източник на каротин и витамини от група В.
1-2 кг тиква на ден осигуряват на организма витамини и подобряват апетита.
Тиквата се дава в натрошена форма, смесена със зърнен фураж.
Прасетата за угояване и свинете майки могат да се хранят с тиква - сурова или варена, ненарязана и без ограничения.
Другите кулинарни изкушения за прасетата са
фуражното и захарното цвекло
Цвеклото може да бъде включено в диетата в количество от приблизително 20-30%. 1 кг цвекло съдържа 9 г протеин, 0,4 г калций и 0,4 г фосфор, 40 г захар. Цвеклото има добър ефект върху обмяната на веществата при бременни и кърмещи свине майки, на които могат да се дават 6–8 кг сурово накълцано цвекло. Цвеклото се използва и за храна на млади животни (от 1 до 3 кг за угояване). Захарното цвекло се раздробява, смесва се с концентриран фураж или се дава сурово.
В смачкана форма цвеклото бързо се окислява от въздуха, така че не трябва да се оставя в хранилката повече от 2 часа. Бозаещите прасенца, до 2-3 седмична възраст, не усвояват добре захарта, така че не се препоръчва да ги храните с цвекло. Замразеното цвекло може да се използва само варено. Когато готвите, трябва бързо да доведете масата до кипене, да я сварите добре и да я охладите в хладно помещение, за да избегнете образуването на нитрати по време на бавно охлаждане.
Картофите - за всички възрасти
Картофите са ценна въглехидратна храна, съдържат (в%): вода - 75,9, протеини - 1,66, мазнини - 0,21, фибри - 0,64. Органичните вещества в картофите са 90% усвоими от прасетата!
Имайте предвид! Картофите са водниста храна, затова не добавяйте големи количества вода към хранителната смес, приготвена от тях.
Картофите могат да съставляват 1/3 от диетата на прасето.
Смесени с концентриран фураж, варени картофи се дават на прасета в следните количества: отбити прасенца - 1 кг, прасета за угояване - 2,5-3,5 кг, майки и нерези - 4-6 кг на ден.
Но неузрелите грудки и кълнове от покълнали картофи съдържат соланин, който може да причини заболявания на храносмилателната система, така че тази храна трябва да се вари добре.
Водата след варене на картофи не се използва като храна.
Не забравяйте да измиете картофите преди готвене.
Варените картофи се пасират и се дават на прасетата леко топли - това подобрява смилаемостта на нишестето.
Морковите- диетичен витаминен фураж
Те са в менюто за бременни и свине-майки, кърмачета и отбити прасенца. Ако питате защо - причината е съдържанието голямо количество каротин. Преди хранене морковите се почистват от почвата и се натрошават.
От дивите билки
прасетата с удоволствие ядат коприва, която преди хранене се попарва с вряща вода. Сухото вещество на копривата съдържа много протеини, каротин и минерални вещества.
Можете също така да използвате всички видове хранителни отпадъци (обелки от картофи, листа от зеле и цвекло, обрезки от моркови и цвекло), те се сваряват добре и се дават смесени с други храни.
Важно е да запомните, че лошият апетит, бавният растеж и намалената продуктивност могат да бъдат причинени от липса на вода.
Внимавайте! В горещите дни прасетата могат да останат без вода само за няколко часа. Необходимо е да се осигури на прасетата свободен достъп до вода с температура от +12+15 °C.
Коментари