Болестта трябва да се контролира постоянно, дори и в „здрави" периоди
Ранното кафяво гниене е сред най-опасните болести за черешата и вишната. Заразата засяга листата, издънките и, което е най-вредоносно, плодовете, които загниват и стават негодни за консумация.
Според специалистите, срещу болестта трябва да се вземат мерки всяка година, дори и в „здрави" такива, така че да не се дава възможност фитопатогенът да се активизира.
Причинител на болестта е гъбата Monilinia cinerea, която по принцип се повлиява от действието на стандартните фунгициди. Но, както повечето патогени, бързо придобива резистентност и трябва да се използват разнообразни продукти, които са с различен механизъм на действа.
Внимание!
Болните дървета много бързо заразяват съседните овошки, особено костилковите видове. И ако не се вземат мерки срещу ранното кафяво гниене, може да се стигне до потиснато развитие на растенията, те ще спрат да дават плодове, може и да умрат.
Как едно дърво се заразява?
Най-често чрез увреждане на кората. Малка рана или пукнатина е достатъчна, за да може гъбата да влезе в растението. Тя може да е пренесена от насекоми, от заразено растение или чрез мръсни градински инструменти, които не са били дезинфекцирани.
Ветровито и дъждовно време също може да „донесат" заразата от съседни градини, тъй като при такива условия спорите на гъбата се разпръскват на голяма площ.
Патогенът зимува в растителни остатъци или върху заразени клони, както и в мумифицирани плодове.
Оптимални условия за развитие на гъбата:
- топла зима, късно изсъхване на почвата през пролетта;
- висока влажност при умерена температура на въздуха 12-16°С във фаза цъфтеж;
- продължително висока влажност при температура на въздуха 24-28°С във фаза плодообразуване.
Други видове
Освен костилкови култури – череша, вишна, слива, праскова, кайсия от ранно кафяво гниене страдат и семковите - ябълка, круша, дюля. Заболяването се причинява от различни видове - Monilinia fructigena, Monilinia cydonia и др.
Признаци на болестта:
- Първите признаци на инфекция могат да бъдат открити по време на цъфтежа - цветовете, и листата, а след това издънките изсъхват. Увреждането прилича на изгаряне, откъдето идва и едно от имената на болестта – опожаряване на цветовете.
- Големите издънки не изсъхват веднага, а се покриват с пукнатини, изпускащи смола - и едва след това умират напълно. В този случай границата между здравите и засегнатите части е ясно видима под формата на напречна черна ивица.
- Плодовете стават черни и не узряват, или, ако узреят, изгниват по клоните, покривайки се със спороносен сив мицел на гъбата. Някои от тях остават на дървото, други падат.
Мерки срещу болестта:
- В началото на пролетта, преди пъпките да набъбнат, дърветата трябва да се третират с препарати, съдържащи мед.
- Във фаза зелен конус и разширяване на пъпките се извършва пръскане с фунгициди.
- След цъфтежа всички засегнати издънки се отрязват. От скелетните клони се отстраняват мумифицираните плодове и сухите листа и пръскането се повтаря.
Правило! Третирането трябва да се извършва сутрин след изсъхване на росата.
Важно!
Ако черешите са започнали да зреят, използвайте продукти с къс карантинен срок.
- През есента обработете стволовете на дърветата с вар, като добавите меден сулфат и подходящ фунгицид.
Превенция
По-лесно е да избегнете заразяването на дървото, отколкото да се борите с болестта по-късно. За да предотвратите инфекция на растенията, спазвайте следните практики:
- Предпочитайте посадъчен материал от сортове, които са толерантни на болестта. Преди да купите дръвчетата внимателно ги проверете за механични и други повреди.
- Засадете черешите на добре проветриви места, където няма опасност от преовлажняване на кореновата система.
- Оставете разстояние между дърветата най-малко 3,5-4 м.
- Провеждайте своевременно санитарни резитби.
- През пролетта и есента извършете профилактично пръскане с фунгициди.
- Обработвайте своевременно всички рани и повреди по дървото, включително по-големите отрези след резитба.
- Съберете падналите листа и другите растителни остатъци, както и мумифицираните плодове и ги унищожете.
- Варосвайте стволовете на дърветата.
- По време на прибиране на реколтата трябва внимателно да боравите с плодовете и да не съхранявате такива с признаци на повреда - пукнатини, спукана кожа, вдлъбнатини.



Коментари