Роля в превенцията играят устойчивите сортове, третирането с фунгициди също е част от контрола срещу икономически важната болест

 

Зеленчуковите култури се нападат от икономически много важни болести, които трябва да се контролират, за да се опази реколтата. Брашнестата мана, която напада почти всички видове, е именно такава болест. Заразата се среща по зеленчуците, които се отглеждат и на открити площи, и в култивационни съоръжения. Среща се всяка година и може да нанесе сериозни поражения по културите.

Причинителите на брашнестата мана са различни при отделните зеленчукови видове. Те нападат пипер, краставици, домати, патладжан, тиквички, дини, пъпеши, моркови, целина, магданоз и други.

Заразата обхваща почти всички растителни части – листа, стъбла, листни дръжки, по-рядко се нападат плодовете. Тъй като контролът се осъществява основно с химични средства, патогените много бързо придобиват резистентност. Ето защо трябва да се подхожда много внимателно към растителната защита, като се използват и редуват фунгициди с различни активни вещества и различен механизъм на действие.

Брашнестата мана се проявява особено силно в периоди с високи температури. За заразяване не е необходима влага.

Краставици, дини, пъпеши, тиквички и тикви

Семейство Тиквови страда много често от брашнеста мана. Болестта напада листата, листните дръжки, понякога и стъблата на растенията.

Симптоми:

  • По листата се образуват малки петна, които са с неправилна форма. По тях се забелязва и бял налеп, който представлява спорите на гъбата. В по-късен етап петната се сливат, а листата прегарят.

Петната се срещат и по горната, и по долната повърхност на листата.

  • Подобни петна могат да се видят и по стъблата.
  • Когато нападението е силно, растенията се обезлистват.
  • Плодовете на болните растения остават дребни и се деформират.

Добивите от нападнатите насаждения са ниски, а продукцията некачествена.
Зараза:

Брашнестата мана по тиквовите се причинява от два вида гъби: Sphaerotheca fuliginea, която вреди в оранжериите и Erysiphe cichoracearum – напада културите на открито. Възможно е да се наблюдава и едновременна зараза от двата патогена.

Появата и развитието на болестта се благоприятства от:

  • температурни колебания, съчетани с понижена почвена и въздушна влажност;
  • небалансирано торене, особено азотно такова;
  • намалено осветление.

В оранжерии болестта първо се проявява по растенията, които са разположени до вратите и под проветрителите, където има температурни колебания.

На полето

брашнестата мана е проблем през

най-топлите месеци, обикновено юли и август,

когато и въздушната влажност е много ниска.

Мерки за контрол:

  • Препоръчително е да се отглеждат устойчиви сортове.
  • Почистване на растителните остатъци от предходната култура.
  • Балансирано азотно торене.
  • Поддържане на подходяща температура и влажност на въздуха в култивационните съоръжения.
  • Третиране с подходящи фунгициди.

Пипер и патладжан

При липса на добър контрол болестта може да нанесе сериозни загуби и при двете култури. Почти ежегодно се отчитат много сериозни поражения в зеленчуковите полета в южните райони на страната.

Симптоми:
По листата от горната им страна се образуват светли петна, които са жълтеникави и с неправилна форма.

От долната страна се образува бял налеп – спорите на гъбата. Постепенно петната нарастват и се сливат.

  • Заразените листа опапват и при силно нападение растенията се обезлистват.

Зараза:

Болестта се причинява от гъбата Leveillula taurica, която прониква в растенията през устицата им. Запазва се като спори в растителните остатъци, в почвата, по оранжерията.

Заразата се благоприятства

при сухо и горещо време

и ниска влажност на въздуха

Обикновено се развива през втората половина на лятото. В горещи лета, като това, може да се наблюдава и по-рано.

Мерки за контрол:

  • Отглеждане на устойчиви сортове.
  • Повишаване на въздушната влажност в оранжериите.
  • Третиране с подходящи фунгициди.

Домати

Брашнестата мана се причинява от два патогена: Leveillula taurica и Oidium neolycopersici. Първият патоген се среща основно на полето, в райони с много ниска въздушна влажност.

Симптоми:

  • По листата от долната страна се образуват неправилни петна, които са белезникави до жълто оцветени.
  • При силно нападение листата прегарят. Често се наблюдават зелени листа само на върха на растенето.

Зараза:

Патогенът прониква през кутикулата или устицата на клетките. Развиват се при високи температури и ниска влажност.

Гъбата има целогодишен цикъл на развитие,

но се запазва като спори в растителни остатъци, почва и други места.

Вторият патоген Oidium neolycopersici е установен по-късно от първия. Напада всички растителни части на доматите, без плодовете.

Симптоми:

  • Признаците се наблюдават по горната повърхност на листата под формата на петна, които са покрити с рехав бял налеп.
  • При силна зараза хлорозата е много силна, растенията са силно потиснати.
  • Плодовете са с много лошо качество.

Пораженията са значителни както за доматите, отглеждани в култивационнни съоръжения, както и за тези на полето.

Зараза:

Патогенът се развива при по-ниски температури от останалите - около 20 градуса и по-висока влажност на въздуха.

Мерки за контрол:

  • Засаждане на устойчиви сортове.
  • Третиране с подходящи фунгициди.

Градински фасул

Болестта засяга основно посевите, отглеждани като втора култура, тъй като се развива през топлите месеци.

По горната повърхност на листата се образуват малки петна, които са покрити с бял налеп. Постепенно те се разширяват. Долната повърхност става червено-кафява на цвят, тъй като тъканите загиват. При силно нападение растенията се обезлистват.

Подобни петна могат да се появят и по листните дръжки, стъблата и бобовете.

Болестта се причинява от гъбата Erysiphe polygoni, която развива много бързо нови раси, което затруднява създаването на устойчиви сортове.

Мерките за контрол са като при тиквовите култури.

Целина, магданоз, моркови

Брашнестата мана напада всички надземни части на растенията. Симптомите се изразяват в образуване на малки петна, които са хлоротични, а върху тях се образува белезникав налеп – спорите на гъбата.
Болестта се причинява от гъбата Erysiphe umbeliferum, която заразява при по-висока влажност на въздуха.
Контролът на болестта включва практики като: сеитба на проветриви места, оптимална гъстота на посева, третиране с подходящи фунгициди.

Салати, марули и други листни зеленчуци

По листата и от двете страни се образуват дребни петна, които се покриват с бял прах. След време те се изкривяват и деформират. Когато нападението е силно, те загиват.

Болестта се благоприятства от по-високи температури и ниска атмосферна влажност.

Брашнестата мана е много опасна за културите от сем. Тиквови
Брашнестата мана е много опасна за културите от сем. Тиквови
Брашнеста мана по домати
Брашнеста мана по домати
Брашнеста мана по пипер
Брашнеста мана по пипер