Няколко интересни рецепти за всеки ден или за празнична трапеза
Основният проблем на кюфтетата от пилешко месо е, че най-често се получават малко сухи. Но всичко това може лесно да се реши, ако добавите тиквички към каймата. Предлагаме ви няколко рецепти, които можете да приготвите лесно и бързо!
1. На тиган
Класически домашни кюфтета, с добавен хляб.
Продукти: 200 г тиквички, 800 г пилешка кайма, 2 яйца, 1 глава лук, 4 филии хляб, магданоз, подправки.
Приготвяне: Накиснете хляба предварително в малко вода. Настържете тиквичките и леко ги изстискайте, нарежете лука и зелените подправки на ситно, смачкайте хляба и смесете всички съставки. Добавете яйцата и омесете каймата. Подправете на вкус, оформете и изпържете кюфтетата на умерен огън до златистокафяво.
2. На пара
Лесен и диетичен вариант за тези, които следят за фигурата си.
Продукти: 4 пилешки филета, 3 яйца, 300 г тиквички, подправки.
Приготвяне: Прекарайте пилешкото филе през месомелачка. Настържете тиквичките и изцедете излишния сок. Смесете всички продукти, овкусете каймата на вкус и оформете кюфтетата. Гответе на пара за около 20-30 минути.
3. На фурна
Ако кюфтетата започнат да загарят отдолу, просто ги обърнете.
Необходими са: 800 г пилешко филе, 1 глава лук, 300 г тиквички, 1 яйце, 2 суп. лъж. сметана, 1 суп. лъж. галета, свежи зелени подправки, подправки.
Приготвяне: Прекарайте пилешкото филе с лука през месомелачка, настържете и изстискайте тиквичките, нарежете зелените подправки. Смесете всички продукти, оформете кюфтетата и ги поставете в тава покрита с хартия за печене. Печете около 30 минути на 180 градуса.
4. Диетични кюфтета
Друга рецепта за здравословни кюфтета, които можете да ги хапвате за закуска, обяд или вечеря.
Продукти: 600 г пилешко филе, 1 тиквичка, 1 морков, 2 яйца, подправки, билки.
Приготвяне: Нарежете пилешкото филе на много малки кубчета. Настържете зеленчуците, нарежете билките и смесете всички продукти. Оформете кюфтетата с помощта на лъжица или само с мокри ръце. Гответе на пара за около 30-35 минути.
5. С овесени ядки
Тук няма нужда да кълцате или да варите овесените ядки.
Продукти: 700 г пилешко филе, 350 г тиквички, 100 г овесени ядки, 20 г магданоз, 150 г лук, 1 яйце, подправки, 8 с.л. галета.
Начин на приготвяне: Прекарайте пилето, тиквичките и зелените подправки през месомелачка. Накълцайте и запържете лука до златисто. Смесете лука с останалите продукти и разбъркайте добре. Ако каймата е твърде течна, добавете още малко галета. Оформете кюфтетата, оваляйте ги в панировка и пържете до златистокафяво на умерен огън.
6. С кашкавал
Сиренето не само добавя нови вкусови нотки, но и слепва по-добре каймата.
Продукти: 400 г пилешка кайма, 100 г твърдо сирене или кашкавал, 1 тиквичка, 1 глава лук, 1 яйце, 2 суп. лъж. брашно, подправки.
Приготвяне: Тиквичката се настъргва и се изцежда от сока. По същия начин настържете сиренето. Смесете всички продукти, оформете малки кюфтенца и ги изпържете в тиган от двете страни за около 4-5 минути.
7. С моркови
Една от лесните и изпитани във времето комбинации.
Продукти: 600 гр. пилешка кайма, 1 морков, 1 тиквичка, 1 глава лук, 1 яйце, 3 суп. лъж. овесени ядки, подправки.
Приготвяне: Нарежете лука и настържете морковите. Запържете ги леко, докато омекнат и след това ги оставете да изстинат. Тиквичката се настъргва на едро ренде и се изцежда. Смесете запържените зеленчуци, настърганата тиквичка, пилешката кайма, яйцето и подправките. Добавете наситнени овесени ядки и разбъркайте добре. Оформете и изпържете кюфтетата в тиган от двете страни.
8. С грис
Грисът винаги придава на каймата по-рехава и интересна текстура.
Необходими са: 400 г пилешка кайма, 1 глава лук, 300 г тиквички, 1 яйце, 3 суп. лъж. грис, 1/2 ч. ч. галета, подправки.
Приготвяне: Настържете лука и тиквичките, изцедете излишната течност. Смесете зеленчуците с пилешката кайма и яйцето, добавете подправките и гриса. Разбъркайте и оставете сместа за 10 минути. Оформете кюфтетата, оваляйте в галета и изпържете от двете страни.
9. С ориз
Тези котлети могат да се сервират дори без гарнитура - те са засищащи и вкусни.
Продукти: 500 г пилешко филе, 200 г тиквички, 100 г ориз, 1 морков, 1 глава лук, 1 яйце, 1 връзка билки, подправки.
Приготвяне: Прекарайте пилешкото филе, морковите и лука през месомелачка. Тиквичката се настъргва и се изстисква леко. Сварете и охладете ориза предварително. Нарежете магданоза и смесете всички продукти, оформете кюфтетата. По желание можете да ги оваляте в брашно. Пържете от двете страни до златистокафяво.
10. Със сметана
Най-лесната рецепта, а съставките за нея със сигурност имате у дома.
Продукти: 250 г пилешко филе, 500 г тиквички, 1 яйце, 2 суп. лъж. сметана, 5 суп. лъж. брашно.
Приготвяне: Прекарайте пилешкото филе през месомелачка. Тиквичката се настъргва и се изстисква. Смесете всички продукти и овкусете каймата. Кюфтетата се оформят с лъжица и се пържат от двете страни до златисто.
11. С картофи
Не забравяйте да отцедите излишната течност от зеленчуците. В противен случай каймата ще бъде твърде течна.
Продукти: 1 пилешко филе, 1 картоф, 1 тиквичка, 1 яйце, 4 суп. лъж. брашно, подправки.
Приготвяне: С помощта на блендер смелете пилешкото филе на кайма. Зеленчуците се настъргват на ситно ренде, изцеждат се от сока, смесват се с пилешкото и яйцето, добавя се брашното и се подправя на вкус. В тиган със загрято олио с лъжица се сипва от каймата и се пържат кюфтетата от двете страни.
12. С гъби
За по-ярък вкус на готовите кюфтета ви препоръчваме да не пропускате етапа на пържене на гъбите.
Продукти: 500 г пилешка кайма, 1 яйце, 1 тиквичка, 200 г гъби, 1 глава лук, 100 г брашно, 50 г масло, подправки.
Приготвяне: Настържете тиквичките и ги изцедете. Лукът и гъбите се нарязват на ситно и се запържват в маслото, след което се прекарват през месомелачка или се нарязват с блендер. Смесете тиквичките, гъбите, пилешката кайма, яйцето и подправките. Добавете брашното, разбъркайте и оформете кюфтетата. Запържете ги от двете страни до златистокафяво.
13. С извара
Кюфтетата с извара са по-богати на протеини, ефирни и засищащи.
Необходими са ви: 1 кг пилешка кайма, 200 г извара, 1 тиквичка, 1 яйце, 3 скилидки чесън, 2 суп. лъж. нишесте, подправки, билки.
Приготвяне: Накълцайте чесъна и билките. Настържете тиквичката и я изцедете. Смесете всички продукти и оформете малки питки. Пържете на умерен огън от двете страни.
14. С доматено пюре
Малко домат придава на каймата по-апетитен нюанс и лека киселинност.
Продукти: 400 г пилешка кайма, 300 г тиквички, 100 г лук, 10 г доматено пюре, червен пипер, подправки.
Начин на приготвяне: Тиквичките се настъргват и се изцеждат. Нарежете лука, смесете всички продукти и оформете кюфтетата. Може да ги оваляте в брашно, грис или галета. Пържете в тиган от двете страни до златистокафяво.
15. Със зеле
Продукти: 1 тиквичка, 500 г зеле, 500 г пилешка кайма, 150 г твърдо сирене, 1 връзка билки, подправки, 1 суп. лъж. масло.
Приготвяне: Смесете пилешката кайма, подправките и разтопеното масло. Настържете тиквичките, зелето и кашкавала на едро ренде. Нарежете зелените подправки и смесете всичко заедно. Оформете и задушете кюфтетата за около 20-30 минути.
Коментари