Анализаторите на EastFruit отбелязват интересна тенденция на пазара на горски плодове в Централна Азия.

След като през сезон 2022/23 г. много местни замразители претърпяха огромни загуби от замразяването на малини, след срива на цените на световния пазар на тези замразени плодове, през сезон 203/24 г. замразителите изобщо не купуват малини.Сега обаче можем да отбележим рязко подновяване на интереса към малините. Въпреки че регионът има проблеми с обема на производството им и тяхното качество, това е един от най-интересните плодове през 2024 г. за участниците на пазара.

Традиционно бизнесът с горски плодове се развива малко по-динамично в Таджикистан. Затова, както и преди две години, през 2024 г. компании от Узбекистан внасят големи количества пресни малини за замразяване от съседен Таджикистан.
Според международния експерт в областта на бизнеса с плодове и зеленчуци Бахтияр Абдувохидов изкупната цена на малините в Таджикистан през 2024 г. е около 1,3 щатски долара за килограм. Той оценява обема на износа на таджикски малини за Узбекистан на около 20 тона всеки ден от северните райони на Узбекистан.

Понастоящем узбекските преработватели изнасят замразени малини за руския пазар на цена от около 2 щатски долара за кг. За сравнение, цените на висококачествените замразени малини в края на продажбения сезон в ЕС се оценяват на около 3,2 щатски долара за кг.

Страните от Централна Азия обаче все още не могат да предложат малини с такова качество, тъй като техните сортове са остарели. Ето защо тази цена е много привлекателна както за замразителите, така и за земеделските производители, които отглеждат този плод в двете страни: Таджикистан, така и в Узбекистан, заключава публикацията.

Вижте тук кратко видео от EastFruit за технологиите за отглеждане на малини в Узбекистан.