Ползата от яйцата на токачките:
- Благодарение на високото съдържание на аминокиселини и каротеноиди, състоянието на кожата, косата и ноктите при жените се подобрява. Човешкото тяло възстановява по-бързо силите си и се отървава от умората поради съдържанието на голямо количество протеин. Предотвратява заболявания на сърдечно-съдовата система.
- Растящият организъм на детето се насища с комплекс от необходими витамини и минерали. Имунитетът се подобрява. При децата се наблюдава укрепване на скелета от витамин D, съдържащ се в черупката. Яйцата на токачките са абсолютно хипоалергични, което прави възможно използването им в диетата на децата без страх от алергия.
- При мъжете са перфектно средство за повишаване на потентността и либидото.
- Дебелата черупка предотвратява навлизането на салмонелоза в белтъка и жълтъка (с това се различава от другите видове яйца).
- Без холестерол и ниско калорично съдържание при яйцата.
Възможни щети: .
Когато използвате черупката за храна, е необходимо да я варите във вряща вода поне 7 минути, за да избегнете навлизането на бактерията салмонела в тялото ви.
Когато се използва след изтичане на срока на годност, въпреки че е доста дълъг (около 6 месеца).
Противопоказания
- Цезаровите яйца не могат да се консумират от хора с чернодробни и бъбречни заболявания, тъй като съдържанието на някои микроелементи може да доведе до обостряне на хода на заболяването.
- Не трябва да се дава на деца, които наскоро са били ваксинирани - поради временно отслабване на имунитета.
Индивидуалната непоносимост към токачите яйца е много рядка. Но ако имате съмнения за възможна алергия, по-добре е да се консултирате с лекар.
Калории в яйцата
Те принадлежат към нискокалорични диетични продукти (само 43 калории в 100 г продукт). Именно тази характеристика се счита за ценно свойство - малко мазнини, но богати на хранителна стойност с голямо количество протеини.
Ето и основната хранителна стойност на 100 г от токачите яйца:
- Вода - 70 г - играе важна роля за метаболизма, премахва отпадъците от тялото и регулира нивата на холестерола.
- Протеин - 12 мг - строителен материал за цялото тяло, има антибактериални свойства.
- Пепел - 1,2 мг - почиства цялото тяло от нечистотии.
- Въглехидрати - 0,75 г - източник на енергия за цялото тяло, отговорни за стимулиране на интелектуалната дейност.
- Мазнини - 0,52 г - основните помощници в асимилацията на витамини и микроелементи, влизащи в тялото, източници на енергия.
Така че може да разчитате на много витамини, микроелементи и аминокиселини.
Какви са теглото и размерите на яйце от токачка
Яйцата са малко по-различни от другите по тегло и размер, те са с крушовидна форма, тоест приличат на обикновено пилешко яйце, но малко по-късо и по-широко от него.
Знаете ли колко тежи едно яйце от токачка? Теглото обикновено достига 40-42 г. Има и редица отличителни черти: висока якост на яйцата и широка гама от цветове - от светло жълто до тъмно кафяво.
В някои случаи черупката може да бъде двуцветна, а повърхността често е грапава. В сравнение с кокошите яйца, консистенцията на цезаровите яйца е по-малко водниста. Днес тези птици не се отглеждат често в големите птицеферми, но са в двора на много стопани. Така че имайте предвид, че цената за едно яйце ще бъде много по-висока от обичайните цени за пилешки яйца.
Правила за избор и съхранение на яйцата
Тъй като яйцата от токачки са подобни на кокошите (за нетренирано око), преди да купите, трябва да знаете критериите при избор:
- трябва да запомните цвета на черупката - спектърът може да бъде широк - от жълто до кафяво, и за разлика от обикновените яйца, не са бели;
- черупката наистина има висока якост, така че няма да е лесно да я счупите;
- черупката често е грапава.
Внимание! Описаните яйца от токачки са високо ценени именно заради дългия си срок на годност - могат да останат свежи до 6 месеца при температурен режим не повече от +10 °C. Това свойство се дължи на наличието на дебела черупка, а загубата на влага е минимална и се осигурява надеждна защита срещу бактерии.
Използване на яйца от токачки
Има толкова много ценни свойства, че може да се използват не само в готвенето, но и в козметиката и дори при лечението на някои заболявания. Освен това лечебните свойства са не само в жълтъка и протеина, но и в черупката.
Важно! Степента на свежест на яйцата от всякакъв вид е доста лесна за проверка: поставете ги във вода. Пресните ще седят на дъното на съда и ще останат там, другите ще изплуват на повърхността на водата.
В кулинарията яйцата от токачки се използват по същия начин като обикновените кокоши яйца: могат да се варят, пържат, пекат, да се използват в сладкиши и салати, да се приготвят различни сосове и др.
Как да готвите правилно и колко: Поради факта, че черупката на тези яйца е много по-здрава и времето за готвене ще бъде два пъти повече.
Препоръки за готвене: ето и няколко тънкости за приготвяне от професионалните готвачи: поради дългото време за готвене, жълтъкът на твърдо сварено яйце ще бъде доста твърд и се препоръчва да приготвите или твърдо сварено яйце, или омлет; жълтъкът има много наситен жълт цвят, поради което сладкишът придобива красив златист оттенък; яйцата са много полезни и в суров вид - помагат добре при махмурлук.
В козметиката: много маски за лице, тяло и коса могат да помогнат за възстановяване и поддържане на младостта на кожата и да направят косата по-гъста и копринена.
За кожата на лицето: пригответе смес от яйчен жълтък и овесени ядки, нанесете върху кожата и оставете за около 15 минути, след което изплакнете с топла вода. Маската е подходяща за мазна кожа, подобрява цвета й и облекчава възпалението.
За косата: нанесете смес от два жълтъка, предварително разбъркани с малко количество вода, по цялата дължина на косата, увийте косата с целофан и оставете за 30 минути. След това можете да измиете с хладка течаща вода.
За тялото: черупката се смила на прах и се смесва с душ гел. След търкане е необходимо да нанесете всякакъв хидратиращ крем.
За лечение на заболявания
Яйцата от токачки съдържат не само рекордно количество витамини и минерали, но и притежават всички свойства на диетичен продукт.
Те доста успешно се използват при лечението на:
- нарушение на нормалното функциониране на нервната система;
- анемия;
- метаболитно разстройство;
- авитаминоза;
- желязодефицитна анемия;
- очни заболявания;
- нарушения на стомашно-чревния тракт и др.
Освен това продуктът често се предписва на хора, които искат да отслабнат, бременни и кърмещи жени, деца, както и за тези, които имат проблеми в периода на следоперативно възстановяване.
Дневна норма на консумация: Яйцата от токачки могат да се консумират по всяко време на деня. Оптималната доза за възрастен здрав човек е две яйца на ден. За по-малки деца употребата е намалена до едно на ден. Има и специални протеинови диети за спортисти, когато броят на консумираните яйца на ден се увеличава в зависимост от необходимата диета. Можете да ядете яйцата от токачки не само варени, но и сурови в същото количество.
Коментари