Продължаващото дъждовно време в Нидерландия е довело до недостиг на спанак по рафтовете на супермаркетите, съобщи RTL news.

Спанакът достига зрялост за четири до пет седмици, затова фермерите засяват полетата си непрекъснато, за да са сигурни, че имат достатъчни запаси. Но непрестанните дъждове означават, че "все още започваме", казва производителят на спанак Едвин ван Уйен. "Спанакът, който все още е на полето, е изчерпан. Почвата е твърде влажна и реколтата се проваля."

Картофите и други култури също са засегнати, казва Джудит ван де Мортел от HAS Green Academy. "Растенията и семената изгниват", казва тя. "Захарното цвекло, царевицата за храна на животните и лимецът също са зле. Това означава, че реколтата ще намалее и всичко ще бъде по-скъпо в супермаркета."

Тон Слагтер от земеделската лобистка група (LTO) заяви пред телевизия Omroep Gelderland, че е твърде късно да се организира мащабен внос на спанак от чужбина.

"Не сме подготвени за това", казва Слагтер. "Ще трябва да се задоволим със спанака, който отглеждаме тук." Той казва, че реколтата от спанак в страната в момента е между 60 и 70 % от нормалното си ниво.