Време е за късните сортове, които се прибират през есента и се използват за туршии, кацата, както и за съхранение

Зелето е една от най-ценните и здравословни зеленчукови култури. В дворните градини може да се отглеждат много разновидности - главесто зеле, листно зеле, карфиол, брюкселско зеле, броколи и алабаш.

За да осигурите на семейството си ценен набор от витамини и микроелементи, които са съдържат в зелето, се препоръчва да засадите няколко вида в лехите, а за по-продължителна реколта трябва да изберете сортове с различни периоди на зреене.

Сега е точното време за градинарите, които отглеждат късно зеле, да се захванат с него. Изключително важно е да изберете подходящи сортове. Обикновено те образуват по-големи и плътни глави, формират се по-бавно, не се страхуват от замръзване и могат да се съхраняват повече от шест месеца без загуба на вкус. Има подходящи както български, така и чужди сортове.

Отглеждане чрез разсад

Семената се засяват в съдове с подготвена почва (универсална почва за зеленчуци или разсад или смес 1:1:1 от чимова почва, хумус или торф и пясък). Най-добре е семената да се засеят в индивидуални кофички или разсадни табли.

Съдовете се поставят на топло място. За да се ускори поникването, те може да се покрият с фолио или стъкло.

Семената поникват за около една седмица – десетина дни.

Основните грижи за зелевия разсад включват редовно поливане, разрохкване на почвата, торене и допълнително осветление, ако е необходимо.

Дневните часове за развитие на растенията трябва да бъдат най-малко 12 часа.

В много голяма степен реколтата от зеле зависи от качеството на разсада. Ето защо ще ви дадем някои основни насоки, за това как правилно да отгледате здрав и силен разсад.

1. Избор на сорт

Периодът на узряване на културата и предназначението й до голяма степен зависят от избора на сорт зеле. Главестото зеле се предлага в ранни, средни и късни сортове.

  • Ранните сортове зеле са подходящи за прясна консумация - те са нежни и сочни, но не могат да се съхраняват дълго.
  • Средно зреещите се използват за прясна консумация, но също така и за краткотрайно мариноване.
  • Късните сортове зеле са най-подходящи за зимно съхранение. Ще се хареса и на тези, които искат да приготвят разнообразна зимнина.

2. Почвена смес

Не се препоръчва използването на почва от градината за отглеждане на разсад от зеле. Най-добре е сами да си подготвите подходящ субстрат. За целта смесете почва, взета от друго място и пясък (в равни пропорции). Добре е предварително почвата да е обеззаразена във вряща вода, за да се дезинфекцира.

Препоръчително e да пресеете субстрата преди употреба и да го разрохкате старателно, за да увеличите неговата пропускливост на въздух и влага. Може да добавите малко растителна пепел към сместа - около 10 супени лъжици на 1 кофа смес.

3. Засяване

Времето за засяване на зелето се определя в зависимост от избрания сорт и срокът на прибиране на реколта. Не могат да се определят с точност датите за сеитба на зеле, тъй като те варират в различните региони. Затова всеки градинар трябва сам да изчисли времето, като вземе предвид климатичните условия. Определянето на времето за сеитба на разсад не е трудно, като се има предвид, че от момента на засяване на семената до появата на разсад минават средно 5-10 дни, а от появата на първите поници до момента на разсаждане на разсад в почвата - 35-50 дни.

Ориентировъчно трябва да сеете зеле за разсад 40-60 дни преди да го засадите в лехата.

4. Обеззаразяване

За да е силен разсадът, семена трябва да са здрави. Много болести по зеленчуковите култури се предават чрез семена и посадъчен материал. Затова, когато семената не са обработени фабрично, добре е да ги обеззаразите. Това може да стане по няколко начина: чрез нагряване на семената или с потапяне в разтвор на калиев перманганат.

5. Форсиране

Преди сеитба зелевите семена трябва не само да се дезинфекцират, но и да се поставят във вода, за да покълнат по-бързо. Най-добре е да използва хладка вода, като семена се държат в нея 17-19 часа. За удобство може да ги поставите в марля, която да завържете, за да не се разпиляват. Препоръчително е водата в съда да се подменя веднъж на всеки 3-4 часа.

Накрая семената се просушават и са готови за сеитба.

Друг вариант: Някои градинари замразяват вода във фризера и след това поставят кубчета или парчета лед в широка купа, оставят ги да се разтопят и след това пускат семената в тази вода.

За да стимулирате ускореното покълване на семена, може да се използва и подходящ биостимулатор.

6. Сеитба

Семената на зелето се засяват на дълбочина 1 см. Ако се поставят твърде дълбоко в почвата, може да не покълнат.

Почвата, в която ще се отглежда разсад от зеле, трябва да се напои обилно преди засяването на семената и да не се полива отново, докато не се появят кълновете. Защо? Семената на зелето се нуждаят от влажна среда, за да покълнат. Но ако прекалите с поливането в първите дни след сеитбата, разсадът може да загине.

След засяването на семената контейнерът трябва да бъде покрит с фолио (така че влагата от горния слой на почвата да не се изпарява) и да се държи при температура 20 °C

След поникването зелето трябва да се прореди, ако е в общ контейнер. Разстоянието между растенията да е 2 x 2 см.

7. Поливане

Основният принцип на поливане на зеле (както възрастни растения, така и разсад) е, че трябва да се прави, когато почвата изсъхне. Важно е обаче да запомните, че зелето е влаголюбиво растение, така че не трябва да позволявате на почвата да стане прекалено суха. Прекомерното поливане от своя страна може да доведе до развитие на гъбични и вирусни заболявания. Затова водата винаги трябва да е умерена.

Ориентировъчно разсадът от зеле се напоява веднъж на всеки 7-10 дни. След поливане стаята, в която се намира разсадът, може да се проветри. Не забравяйте обаче, че теченията са много опасни за младите растения.

Разсадът на зелето не трябва да се полива със студена вода. Добре е да се използва вода, престояла 1-2 дни на стайна температура.

8. Осветление

Младото зеле се нуждае от около 12-15 часа светлина на ден за добър растеж. Затова, ако има нужда, трябва да осигурите допълнително осветление.

9. Температура

Оптималната температура за покълване на семената е 18-20 °C. След поникването температурата леко се понижава: през деня до 15-17 °С, а през нощта до 8-10 °С. Тази разлика между дневните и нощните температури ще помогне за по-оптимално нарастване на разсада и ще го предпази от удължаване на стъблото.

10. Подхранване

Разсадът на всяка култура се нуждае от допълнително хранене, а зелето не е изключение.

Първото подхранване трябва да се извърши около 10 дни след разсаждането на разсада в отделни контейнери. Вторият – 2 седмици след първия. Третият - няколко дни преди засаждането на разсад в лехата.

Важно!

Ако отглеждате разсад от карфиол, имайте предвид, че той не понася добре ниските температури. За отглеждането му през деня и нощта температурата на въздуха трябва да бъде с 5-6 градуса по-висока, отколкото при отглеждане на бяло зеле.

Пикиране при гъсто засяване

За да се получат силни разсад, се препоръчва да се отглежда зелев разсад с пикиране. Това ще позволи на всяко растение да развие добра коренова система и да не прераства. Освен това е много по-удобно да се разсажда зелев разсад от отделни контейнери.

Пикирането на зелето се извършва, когато разсадът образува първите същински листа.

Възможна е поява на вредители по разсадите

Домашните условия изобщо не са идеални за разсадите, включително и за този от зеле.

Младите растения се нападат от различни неприятели - бълхи, зелеви мухи, зелеви молци, листни въшки и много други.

Затова преглеждайте редовно разсада и при необходимост предприемете мерки, за да го защитите от вредителите.

Подготовка на растенията

за засаждане в градината

След като разсадът се засади в лехите, той буквално се сблъсква с условия, които не са много подходящи за все още младите растения. За да се предотврати този„шок", то разсадът трябва да бъде подготвен за „преместване" на ново място. За целта е необходимо растенията да се закалят.

Разсадът от зеле трябва да започне да се закалява 10 дни преди засаждането в градината. Прави се постепенно:

В първите дни е достатъчно просто да отворите прозореца в стаята за 3-4 часа.

През следващите няколко дни разсадът може да бъде изваден на остъклена тераса или перваз за няколко часа. Ако времето през периода е светло и слънчево, то разсадът трябва да бъде засенчен.

Около 4 дни преди разсаждането трябва да намалите поливането на разсада. Вече може да оставите съдовете на открито през деня и нощта.

Ако отглеждате разсад от карфиол, имайте предвид, че той не понася добре ниските температури. За отглеждането му през деня и нощта температурата на въздуха трябва да бъде с 5-6 градуса по-висока, отколкото при отглеждане на бяло зеле.
Ако отглеждате разсад от карфиол, имайте предвид, че той не понася добре ниските температури. За отглеждането му през деня и нощта температурата на въздуха трябва да бъде с 5-6 градуса по-висока, отколкото при отглеждане на бяло зеле.